Σε μια μήνυση 20 σελίδων περιγράφει ο πραγματογνώμονας της υπόθεσης για την τραγωδία στο Μάτι, τις πιέσεις που φέρεται να δέχθηκε από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να «ξεπετάξει» το πόρισμά του, χωρίς να βρει ευθύνες. Στο δικόγραφο αποτυπώνονται η καταγεγραμμένη συνομιλία με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, αλλά και το κλίμα που επικρατούσε πριν την συνάντηση του πραγματογνώμονα μαζί του.

«Μοναδική επιδίωξή του ήταν ο εξαναγκασμός μου, υπό την ιδιότητά μου ως διορισθέντα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δικαστικού πραγματογνώμονα με εντολή τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών της φονικής πυρκαγιάς, δια απειλών παράνομων πράξεων, να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών αρχών ψεύδη πραγματογνωμοσύνη, αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια. Ο μηνυόμενος υπό την ιδιότητα του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, Με παράνομα εκβιαστικά μέσα προσπάθησε να επιτύχει την σύνταξη εκ μέρους μου ψεύδους πορίσματος για τους λόγους της φονικής καταστροφής 23 Ιουλίου 2018. Γνώριζε πολύ καλά, όμως, ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του οφείλει να προβεί σε κάθε ενέργεια για την αποκάλυψη της αλήθειας και όχι να προσπαθεί να συσκοτίσει τους λόγους για τους οποίους επεκτάθηκε η πυρκαγιά και προκάλεσε το γνωστό στο πανελλήνιο φονικό αποτέλεσμα.» αναφέρεται στη μήνυση.

Όπως περιγράφει ο μηνυτής, ήδη από την αρχής της έρευνας του, φέρεται αν δέχθηκε όχληση από τον τότε Αρχηγό του Σώματος. «Ξεκίνησα την αναγκαία έρευνα μου στέλνοντας παράλληλα αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για χορήγηση των απαιτούμενων στοιχείων. Ο μηνυόμενος όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειες μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από την εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντας μου χαρακτηριστικά: «Τι μ@@@@@@@ είναι αυτές που ζητάς; Κάνε τον μ@@@@@», προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαίτιων της φονικής πυρκαγιάς».

Στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση, ο αξιωματικός της πυροσβεστικής δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό του Σώματος προκειμένου να τον επισκεφθεί στο γραφείο του. «Όταν παρουσιάστηκα ενώπιον του, απουσία εταίρων παρευρισκομένων, εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσεις να διεξάγω πλημμέλεια έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων φορέων και συνεπακόλουθά να υποβάλω ελλιπή και ψεύδη πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική, επιστημονική αλήθεια» αναφέρει ο πραγματογνώμονας.

Μάλιστα, ο μηνυτής υποστηρίζει ότι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής «έφτασε δε στο σημείο να κάνει λόγο για κίνδυνο δυσμενών μεταθέσεων αν δεν ακολουθήσω τις «συμβουλές του», καθώς και για «κατασκευή» ποινικών ευθυνών σε βάρος μου αν δεν ενδώσω στους εκβιασμούς του». Προκειμένου δε να τον πείσει φέρεται να του αρίθμησε σειρά άλλων περιπτώσεων, στις οποίες οι αρμόδιοι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος «άφησαν αβοήθητους συναδέλφους μου, κινούμενοι με εκδικητικά κίνητρα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να συνδράμουν και να περιορίσουν καταστροφικές πυρκαγιές».

Η Μάνη και τα Κυθηρα
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο τότε αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος φέρεται να ανέφερε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα πυρκαγιών σε Μανη και Κυθηρα. «Είναι εγκληματικό αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δε θα μου στείλει εναέρια μέσα με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του. Συνεχίζοντας, κάνει λόγο για τα παραδείγματα των πυρκαγιών στην Μάνη και στα Κύθηρα αναφέροντας τα ονόματα του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Καπέλιου, και του πρώην υπαρχηγού επιχειρήσεων του ΠΣ κ. Βασιλειάδη, όπου ο κ. Καπέλιος δεν έστειλε εναέρια μέσα στον κύριο Βασιλειάδη, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες πολιτών, μη γνωρίζοντας αν υπήρχε τραυματισμός ή απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Στη μήνυση γίνεται λόγος για ξεκάθαρη προτροπή εξαπάτησης του εισαγγελέα, με τον πραγματογνώμονα να αναφέρει: «Υπερβαίνοντας κάθε μέτρο με εκφοβίζει και με απειλεί ευθέως κατεπανάληψή λέγοντας: Κοίτα πια έχουν και πια δεν έχουν και θάψτα, βγάλε την ουρά σου απέξω».

Πηγή: europost.gr