Μεγάλος Κύκλος Επενδύσεων για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Στήριξη της Δημόσιας Υγείας


Ένα δισεκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 15/10 κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου έως τώρα «κύκλου επενδύσεων» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία. Το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Όλοι για την Υγεία, Υγεία για Όλους». Η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, προσέφερε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΠΟΥ θέτει ως στόχο για την περίοδο 2025-2028 τη διάσωση 40 εκατομμυρίων ζωών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, κρίνεται απαραίτητη η εξασφάλιση επαρκούς και σταθερής χρηματοδότησης. Ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τη σημασία του ΠΟΥ και την αναγκαιότητα στήριξης του οργανισμού, τονίζοντας ότι το ελληνικό σύστημα Υγείας εξαρτάται από αυτή τη στήριξη.

Η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας ήταν επίσης εντυπωσιακή. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η δουλειά του ΠΟΥ ωφελεί όλους και ανέφερε την συνεισφορά της γερμανικής κυβέρνησης ύψους τουλάχιστον 360 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ο Μπιλ Γκέιτς επισήμανε ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και ότι η χρηματοδότηση του ΠΟΥ είναι μια επένδυση για ένα υγιέστερο μέλλον.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης συνεισφορά 300 εκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να υποστηρίξει το έργο του ΠΟΥ.

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει αναδείξει τη σημασία της υγειονομικής προστασίας, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις στον ΠΟΥ αποτελούν επενδύσεις σε πιο δίκαιες και ασφαλέστερες κοινωνίες.

Στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία που διεξάγεται στο Βερολίνο συμμετέχουν πάνω από 3.500 εκπρόσωποι από διάφορους τομείς, όπως η επιστήμη, η πολιτική και οι διεθνείς οργανισμοί.

Πηγή: newsbeast.gr