Πέντε ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται για να αναδείξουν την κλιματική αλλαγή μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την Αυστρία (Βιέννη), την Ελλάδα (Εύβοια), την Πολωνία (Γκντάνσκ), τη Σκωτία (Γλασκώβη) και τη Σουηδία (Στοκχόλμη) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Turning the Tide», καθώς και από το Creative Scotland λόγω Brexit. Στην Ελλάδα, η Εύβοια επιλέχθηκε ως περιοχή-στόχος, δεδομένων των πρόσφατων καταστροφών που υπήρξαν από πλημμύρες και πυρκαγιές.
«Η τέχνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των κοινωνιών για την κλιματική προστασία», δήλωσε η Δανάη Παπαδημητρίου, ιδρύτρια του φορέα υλοποίησης του έργου, Artit. Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν αναπτυχθεί πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλες περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, όπως η Θεσσαλία και ο Έβρος. Η κοινωνικά δεσμευμένη πρακτική είναι βασική μεθοδολογία του προγράμματος, βοηθώντας τους καλλιτέχνες να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες.
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος περιλάμβανε δύο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες Χρηστίνα Μαριδάκη και Γιώργο Γεροντίδη στην Εύβοια. Στο ντοκιμαντέρ της, η Μαριδάκη εστίασε στις γυναίκες της περιοχής και τη σύνδεσή τους με τη φύση και την κλιματική κρίση, ενώ ο Γεροντίδης συνεργάστηκε με νέους για να δημιουργήσει έργα που αποτυπώνουν την αντίσταση και την αλληλεγγύη των κοινοτήτων.
Οι καλλιτεχνικές δράσεις στοχεύουν να αναδείξουν τη δραματική απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος και το συλλογικό τραύμα που έχει προκληθεί από τις καταστροφές. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επικεντρώνονται στις ιστορίες των κατοίκων που έχουν πληγεί, προωθώντας την κοινωνική αλληλεγγύη και την επαφή με το περιβάλλον. Στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος, οι καλλιτέχνιδες Άντζελα Λιώση και Μαρία Γουβέλη θα ταξιδέψουν στην Εύβοια για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.
«Δημιουργώντας ένα δίκτυο που συνδυάζει καλλιτεχνική έκφραση, κοινωνική συμμετοχή και επιστημονική γνώση, στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και στην ενεργοποίηση του ευρύτερου κοινού», προσθέτει η κ. Παπαδημητρίου. Οι δράσεις αυτές εξελίσσονται παράλληλα και σε άλλες χώρες, με την ελπίδα ότι η τέχνη μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές και στρατηγικές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Το Artit εμφανίζεται ως μια ελληνική startup, με στόχο την πρόσβαση και τη συνεργασία στον καλλιτεχνικό τομέα, ενισχύοντας τις καλλιτεχνικές υποδομές και προωθώντας την καλλιτεχνική έκφραση ως μέσο αντιμετώπισης κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων. Πηγή: newsbeast.gr