Η επηρεαστική κληρονομιά της Μαφάλντα 60 χρόνια μετά την κυκλοφορία της


Σήμερα, 60 χρόνια πριν, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το εμβληματικό κόμικ «Μαφάλντα», δημιουργία του Αργεντινού καρτουνίστα Κίνο, γνωστού και ως Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο. Αυτό το κόμικ δεν περιορίζεται σε μια απλή παιδική ιστορία, αλλά προσφέρει μια σοβαρή κοινωνικοπολιτική σάτιρα. Μέσω της εξάχρονης ηρωίδας του, ο Κίνο σχολίασε με έντονο τρόπο τα κοινωνικά προβλήματα, τη φτώχεια, την αδικία και την καταπίεση που υπήρχαν στην Αργεντινή κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70.

Κάτω από την φαινομενικά αθώα προσωπικότητα της Μαφάλντα, υπήρχε ένα πιο επαναστατικό μήνυμα. Ο Κίνο περιέγραψε την ηρωίδα του ως «ένα παιδί που επιθυμεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά οι γονείς της δεν την αφήνουν να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις». Το κόμικ συχνά περνούσε από λογοκρισία υπό την κυβέρνηση του Χουάν Περόν, με αποτέλεσμα ο Κίνο να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Αργεντινή το 1976 για να προστατεύσει την ελευθερία του.

Αρχικά, το κόμικ δημιουργήθηκε ως μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας για την προώθηση οικιακών συσκευών. Παρά την αποτυχία της διαφημιστικής ιδέας, ο Κίνο αποφάσισε να διατηρήσει την ηρωίδα του και να της δώσει νέα ζωή. Η Μαφάλντα απέκτησε γρήγορα φανατικούς αναγνώστες, ενθουσιάζοντας τόσο ενήλικες όσο και παιδιά.

Η ηρωίδα του Κίνο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοτικότητα στην Ευρώπη, ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου θεωρείται σύμβολο της αντιφασιστικής αντίστασης. Παρά την απόφαση του Κίνο το 1973 να σταματήσει τη σχεδίαση της Μαφάλντα, η κληρονομιά της συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους και να εκπροσωπεί την παιδική αθωότητα που φωνάζει κατά της αδικίας.

Πηγή: newsbeast.gr