Ερντογάν στην Αλβανία και Σερβία ενισχύει τη συνεργασία και τις επενδύσεις στα Βαλκάνια


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επισκέψεις στην Αλβανία και τη Σερβία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική και διπλωματική παρουσίας της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Κατά την παραμονή του στην Αλβανία, θα εγκαινιάσει το νέο τζαμί των Τιράνων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και έχει κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πέντε μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία, με συνολικές επενδύσεις που φθάνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου 600 τουρκικές επιχειρήσεις παρέχουν εργασία σε περισσότερους από 15.000 Αλβανούς πολίτες. Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται και στον στρατιωτικό τομέα, με την Αλβανία να παραλαμβάνει ήδη φέτος τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2.

Αύριο, ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Σερβία, όπου η Τουρκία επανακαθόρισε τη στρατηγική της το 2017. Σε εκείνη τη χρονιά, οι πρόεδροι των δύο χωρών, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ερντογάν, υπέγραψαν συμφωνίες που επισφράγισαν τη συμφιλίωσή τους. Η ιστορική και πολιτισμική σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Κοσόβου έχει επιφέρει προκλήσεις στις σχέσεις με τη Σερβία, ωστόσο η επίσκεψη του Ερντογάν θεωρείται ευκαιρία για την αναζωπύρωση της συνεργασίας.

Ο ερευνητής Βουκ Βουκσάνοβιτς σημειώνει ότι η τουρκική διπλωματία στα Βαλκάνια έχει εξελιχθεί σε επιτυχία, παρά τις προκλήσεις του παρελθόντος. Οι σχέσεις είχαν γνωρίσει ψυχρά διαστήματα, όπως τη μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κόσοβο, γεγονός που είχε δώσει αφορμή για εντάσεις. Ωστόσο, η τρέχουσα επίσκεψη αναμένεται να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές συμφωνίες, με τρεις βασικούς άξονες: στρατιωτική συνεργασία, επενδυτική παρουσία και μείωση της τουρκικής υποστήριξης προς το Κόσοβο.

Η Σερβία, παρά το ότι είναι πιο πρόσφατος εταίρος από την Αλβανία, έχει αρχίσει να αποκτά σημαντική οικονομική σημασία για την Τουρκία. Οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα έχουν εκτοξευθεί από 1 σε 400 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές στη Σερβία ανήλθαν σε 2,131 δισ. δολάρια το 2022. Επίσης, οι Τούρκοι τουρίστες έχουν αρχίσει να προτιμούν το Βελιγράδι, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε επισκέπτες, μετά τους Βόσνιους.

Πηγή: newsbeast.gr