Επίσκεψη Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα και Τουρκία για την Ενέργεια και την Ασφάλεια


Η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ, στην Ελλάδα και την Τουρκία, θα εστιάσει στην περιφερειακή ενεργειακή μετάβαση και τις προτεραιότητες της ενεργειακής ασφάλειας. Ο κ. Πάιατ θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 8 έως τις 9 Οκτωβρίου, όπου θα έχει συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου του Πρωθυπουργού και των Υπουργείων Ενέργειας και Εξωτερικών. Σκοπός αυτών των επαφών είναι η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, καθώς και η συζήτηση ευκαιριών για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και τη βελτίωση της περιφερειακής συνδεσιμότητας.

Το πρόγραμμα του κ. Πάιατ περιλαμβάνει επίσης ομιλία σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της ΕΕ, η οποία θα επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Στόχος της εκδήλωσης θα είναι η προώθηση του κοινού σκοπού ΗΠΑ-ΕΕ για την πλήρη αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027.

Στη συνέχεια, από τις 9 έως τις 10 Οκτωβρίου, ο Τζέφρι Πάιατ θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στην Περιφερειακή Διάσκεψη Καθαρής και Ασφαλούς Ενέργειας του Atlantic Council, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία. Σε αυτή την εκδήλωση, οι εκπρόσωποι θα κουβεντιάσουν για την προώθηση της καθαρής ενέργειας και τις συλλογικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Επιπλέον, ο κ. Πάιατ θα συνεχίσει την υποστήριξη της ενεργειακής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα. Πηγή: newsbeast.gr