Αισιόδοξος ότι, χάρη στα self tests, δεν θα υπάρξει ξέσπασμα νέων κρουσμάτων στα σχολεία που ετοιμάζονται να ξανανοίξουν, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και εκπρόσωπος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας, παράλληλα, πως ενδέχεται η τρίτη δόση να επεκταθεί στον πληθυσμό, αν το απαιτήσουν οι καταστάσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε να χρειαστεί μια τρίτη επαναληπτική δόση για όλους. «Θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα έλευσης άλλου μεταλλαγμένου στελέχους», σημείωσε ενδεικτικά. Ωστόσο, όπως είπε, η εκτίμηση είναι πως με την επαναληπτική δόση που θα γίνει στις ευπαθείς ομάδες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση σε ηλικιωμένους και σε υγειονομικούς, θα υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου.

Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις Μπουρλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη, την οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, ανέφερε πως είναι ένα πιθανό σενάριο, καθώς, όπως μας «εξέπληξε» η μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να μας εκπλήξει και άλλη μετάλλαξη. Ωστόσο, εκτίμα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο 6μηνο – 8μηνο.

Κατόπιν μίλησε για ένα νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχει ήδη σχεδιάσει η Pfizer και το οποίο στοχεύει στις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα. Πρόκειται, είπε, ουσιαστικά για ένα ανανεωμένο εμβόλιο με διαφορετικό αντιγόνο, που θα χρησιμοποιηθεί για επαναληπτική δόση, στο στυλ του εμβολίου της γρίπης.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, δήλωσε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση προς τα πάνω και πως αυτό που, κυρίως, ανησυχεί τους ειδικούς, είναι ότι η πανδημία διαχέεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Υπάρχει μια ανησυχία με την επιστροφή των εκδρομέων, αλλά είμαι επιφυλακτικός για το πώς θα κινηθεί η πανδημία το επόμενο 15νθημερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε την εμπειρία πλέον»
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως έχουμε την εμπειρία πλέον μετά τον Απρίλιο πως τα self tests λειτούργησαν καλά και ότι, από την στιγμή που θα γίνονται 2 τεστ ανά εβδομάδα, τα μοντέλα προβλέπουν ότι η «επιδημικότητα» θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως θα δούμε σίγουρα κρούσματα στα παιδιά.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την επέκταση και σε άλλους κλάδους, είπε πως πρέπει να κινηθεί στο υγειονομικό επάγγελμα και πως στο εξωτερικό- με βάση την εμπειρία του στο Ηνωμένο Βασίλειο- δεν μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού, αν δεν έχει εμβολιαστεί. Τόνισε, επίσης, πως δεν μπορεί να νοείται κάποιος γιατρός, αν δεν έχει εμβολιαστεί, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος ιατρικής φύσεως. «Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε στο πλαίσιο του ιατρικού επαγγέλματος, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ιδίως για τους γιατρούς», είπε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις Μαγιορκίνη:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr