Την ημέρα που η Ελλάδα ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα με την Ινδική μετάλλαξη στη χώρα. Ο φόβος για περαιτέρω διασπορά και τα αυστηρά μέτρα για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση από τυχόν χαλάρωση το Πάχα. Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε μια τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα έχει μπει η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί μέσω των «εργαλείων» των self-test και των εμβολίων να «χτίσει» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να δει τη ζωή «προ κορονοϊού» να επιστρέφει το συντομότερο δυνατό. Το φως στην άκρη του τούνελ μπορεί να έχει αρχίσει να φαίνεται, πλην όμως είναι ακόμα αρκετά «θαμπό» αφού υπάρχει δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να πει κανείς ότι έχουμε… ξεμπερδέψει με την πανδημία.

Τα προβλήματα που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι πολλά και σημαντικά, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να προσπαθούν να αποφύγουν μια νέα έξαρση. Μεγάλος αντίπαλος αυτή την ώρα στη συγκεκριμένη «μάχη», είναι σε πρώτη φάση η συνολική επιδημιολογική εικόνα η οποία παρά την όποια σταθεροποίηση διαφαίνεται παραμένει επιβαρυμένη, όπως και η παρουσία της Ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα.

Την Κυριακή (25.04) επιβεβαιώθηκε η παρουσία και δεύτερου κρούσματος, με μια γυναίκα 33 ετών στην Αττική να έχει ανιχνευτεί θετική με το συγκεκριμένο στέλεχος. Η εν λόγω μετάλλαξη έχει χαρακτηριστεί ως πάρα πολύ επικίνδυνη, λόγω της πολύ εύκολης διασποράς της στην κοινότητα. Οι εικόνες, άλλωστε, που έρχονται από την Ινδία με εκατοντάδες νεκρούς να καίγονται σε αυτοσχέδια κρεματόρια – όσο σκληρές και θλιβερές κι αν είναι – μιλούν από μόνες τους για το τι μπορεί να συμβεί αν ξεφύγει η κατάσταση.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, η χώρα ξεπέρασε τους 10.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού. Στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ μπορεί να υπήρξε πτώση των κρουσμάτων, πλην όμως η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει οριακή με 816 διασωληνωμένους, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η παραμικρή χαλάρωση. Ειδικότερα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα όπου η διασπορά δείχνει να είναι ευκολότερη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr