Με τα 300 κρούσματα ημερησίως ‘φλερτάρει’ καθημερινά η απογραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τρεις τελευταίες εβδομάδες διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ετοιμότητα στον κρατικό μηχανισμό αλλά και στα σημεία ελέγχου σε όλη τη χώρα. Από τις 12 Αυγούστου οπότε τα κρούσματα του κορωνοϊού έσπασαν το φράγμα των 200 κρουσμάτων μέχρι και το τελευταίο 24ωρο (3/9) που είχαμε 241 παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μοιραία η ανησυχία όλους του κρατικού μηχανισμού αλλά και του υγειονομικού δυναμικού της χώρας μετατοπίζεται στις μάχες που δίνονται στις εντατικές μονάδες (ΜΕΘ) των νοσοκομείων αναφοράς.

– Advertisement –

Δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνονται οι αμείλικτοι κανόνες των μαθηματικών και των μοντέλων που χρησιμοποιούν με θρησκευτική ευλάβεια οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι. Έτσι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ενώ τα κρούσματα διατηρούνται οριακά κάτω από τα 300 κρούσματα ανά 24ωρο, παρατηρείται αύξηση με γεωμετρική πρόοδο στους ασθενείς με COVID-19 στις ΜΕΘ.

Αν δούμε τον σχετικό πίνακα θα παρατηρήσουμε πως η αύξηση των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταγράφεται με μεγαλύτερο αριθμό αύξησης σε σχέση με την αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων. Είναι αποτέλεσμα της επιβάρυνσης των συνολικών κρουσμάτων που είχαμε από την 1η Αυγούστου που συνολικά είναι 6.675, δηλαδή, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από όλα τα κρούσματα που είχαμε από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Ιουλίου.

Την 1η Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως νοσηλεύονται 10 ασθενείς και στις 3 Σεπτεμβρίου φτάσαμε στους 39, δηλαδή αύξηση σχεδόν διπλάσια από το μέσο ημερήσιο όρο. Φυσικά το ζήτημα της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας και κυρίως οι ΜΕΘ είναι από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και αποτυπώνουν ανάγλυφα την σοβαρότητα της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr