Μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση.

Οπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας, τόνισε.

Βαριά πρόστιμα για παραβάσεις στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης
Οπως ανακοίνωσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας από Πέμπτη 8 Ιουλίου τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

«Απο την Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας για να περιορίσουμε το συνωστισμό και την υπερμετάδοση.

Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 10.000 ευρώ πρόστιμο και λουκέτο 15 ημέρες.
Σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».
Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες).
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι στα 27 έτη και το 99% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.797 κρούσματα, ενώ 168 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι θέμα χρόνου να καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική.

Οπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τα κλαμπ και τα μπαρ είναι οι πιο συνήθεις χώροι μετάδοσης του κορωνοϊού, υπενθυμίζοντας πως σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες συρροές σε beach bar. Οπως τόνισε, η ιχνηλάτηση για εκατοντάδες κρούσματα οδήγησε σε χώρους διασκέδασης, ενώ ο δείκτης θετικότητας στον Αλιμο έκανε άλμα στο 6,1%.

Επίσης, μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, είπε:

Τα στοιχεία της πορείας του κορωνοϊού προκαλούν ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση.
Ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ η Δ επικρατούσα μετάλλαξη. Είναι πιο 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και 60% από τη βρετανική μετάλλαξη.
Από την προηγούμενη Δευτέρα μεγάλη η αύξηση κρουσμάτων.
Αυτά εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Δεν συνοδεύεται από αύξηση νοσηλειών.
Το τελευταίο 10ήμερα παρατηρείται σημαντική μείωση του μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων που αγγίζει τα 27 χρόνια.
Αυξήθηκαν και οι συρροές.
Πολλά κρούσματα από εξωτερικούς χώρους.
Οταν το 40% παραμένει ανεμβολίαστο η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί.
Το μήνυμα είναι τριπλό: Εμβολιαστείτε άμεσα, οι νεότεροι προστατέψτε γονείς και συγγενείς που είναι ανεμβολίαστοι και κάντε τεστ πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα.
Το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test.

Η έκτακτη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr