Μια εβδομάδα ύστερα από το άνοιγμα των συνόρων και με χιλιάδες τεστ να έχουν γίνει στις πύλες εισόδου της χώρας, η Ελλάδα μετρά 113 κρούσματα κορονοϊού με τα 51 εξ αυτών να είναι «εισαγόμενα». Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει ανησυχία, καθώς είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των εισερχόμενων κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να έχουν υπάρξει είτε ασυμπτωματικοί ασθενείς που εισήλθαν στη χώρα, είτε να μην υποβλήθηκαν καν σε έλεγχο.

Η κατάσταση αναθεωρείται καθημερινά και η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις υγειονομικές Αρχές πράττουν αναλόγως. Κάτι αντίστοιχο έγινε, άλλωστε, και με τους Σέρβους, στους οποίους απαγορεύτηκε από τα ξημερώματα της Δευτέρας να εισέρχονται μέχρι νεοτέρας στην Ελλάδα. Ωστόσο, λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στη «νεκρή ζώνη» στον Προμαχώνα ανάμεσα σε Βουλγαρία κι Ελλάδα, επετράπη σε κάποιους εκ Βελιγραδίου ορμώμενους να εισέλθουν στη χώρα, καθώς είχαν φτάσει στον μεθοριακό σταθμό πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου.

Δυσφορία στην Σερβία
H εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως «δυσάρεστη και κακή» από τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς. Ο Σέρβος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση που έλαβε για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών. Ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες.

Πηγή: europost.gr