Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα στα σούπερ μάρκετ. Πολλαπλασιάζονται οι πελάτες που μπορούν να εισέλθουν στο κάθε κατάστημα ενώ παράλληλα μπαίνει τέλος στο προαιρετικό διευρυμένο ωράριο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η πληρότητα αλλάζει και επίσημα από τον ένα πελάτη ανά εννέα τετραγωνικά μέτρα στον έναν ανά δύο τετραγωνικά ενώ παραμένουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Τι ώρες θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ
Με την νέα κοινή υπουργική απόφαση μπαίνει τέλος στο προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30. Έτσι πλέον τα εν λόγω καταστήματα θα ανοίγουν στις 8:00 και θα κλείνουν στις 21:00.

Μέχρι πότε θα ισχύουν τα νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ
Η απόφαση με τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 4919/24-10-21) και ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα (25/10) και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις
Σύμφωνα με την απόφαση η τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, είτε μικτούς, (όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας) ορίζεται στο ενάμιση μέτρο μεταξύ των ατόμων. Επίσης διευκρινίζεται πως ανά δύο τετραγωνικά μέτρα θα μπορεί να βρίσκεται ένα άτομο.

H χρήση μάσκας στη σχετική ΚΥΑ αναφέρεται πως είναι υποχρεωτική α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Επίσης η κοινή υπουργική απόφαση εστιάζει στην τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Τονίζει δε την υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου και επισημαίνει πως είναι απαραίτητος ο εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr