Η ανησυχία στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας εντείνεται. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, ενώ είναι συνεχής η επαφή με την επιτροπή των ειδικών.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, το σημερινό αρνητικό ρεκόρ δείχνει ξεκάθαρα πως ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, και η ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας εντείνεται.

Μετά τα 150 κρούσματα της Δευτέρας, η “εκτόξευση” στα 269 σήμανε εκ νέου συναγερμό. Η κατάσταση βρίσκεται στο “κόκκινο”, ενώ τα 98 που εντοπίστηκαν στην Αττική δείχνουν ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένουν ο μεγάλος πονοκέφαλος.

Το πρωί της Τετάρτης (19.08.2020) θα γίνει στο Μαξίμου μια ακόμη καθιερωμένη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτιμηθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σκέψεις για νέα μέτρα υπάρχουν αν και εφόσον οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί, ωστόσο αν αποφασιστεί κάτι, θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας. Σίγουρα έχει αυξηθεί η ανησυχία στο Μαξίμου, αλλά προς το παρόν παρακολουθούν την κατάσταση, όντες σε συνεχή επαφή με την επιτροπή των ειδικών.

Το θετικό, παρά την αλματώδη αύξηση, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεγχόμενα επίπεδα.

-διαφ.-

Όλο το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων
Τα σχολεία πάντως θα ανοίξουν κάτω από αυστηρά μέτρα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας… Εκεί στάθηκε και ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας, πως θα λειτουργεί κάθε τάξη, αλλά και τι μπορεί να γίνει με τους παιδικούς σταθμούς.

«Έγινε μια αρχική συζήτηση στην επιτροπή για γενικά ζητήματα με πρώτο την ασφάλεια των μαθητών. Είναι απόλυτα ασφαλές εφόσον ανοίξουν με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Το κυριότερο μέτρο θα είναι η εκτεταμένη χρήση μάσκας η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά όλες τις τάξεις και δημοτικό και φυσικά Γυμνάσιο και Λύκειο. Την Πέμπτη θα αποφασιστούν όλες οι λεπτομέρειες για το οριστικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το αν ακόμα και τα παιδιά ηλικίας έξι ετών θα είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα όσες ώρες είναι στο σχολείο ανέφερε: «Αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί πλήρως από ποια ηλικία τα παιδιά θα φορούν τη μάσκα. Είναι κάτι που εξετάζουμε. Ωστόσο είναι πιθανόν τα παιδιά να φορούν τη μάσκα. Τα παιδιά και ιδίως αυτά του δημοτικού ακούν το δάσκαλο, μπορούν να πειθαρχήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα με ασφάλεια».

Στο ερώτημα ποια είναι τα άλλα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία εξήγησε. «Η κάθε τάξη θα λειτουργεί ως ένα κλειστό σύστημα. Τα συγκεκριμένα παιδιά θα κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους και όχι άλλες τάξεις και θα κάνουν διάλειμμα μόνοι τους για να μην υπάρξει διασπορά και συνωστισμός. Υπάρχουν μια σειρά μέτρα για τον εξαερισμό της αίθουσας αλλά και πως θα χειριζόμαστε κάποιο κρούσμα. Θα έχουμε ένα ασφαλές υγειονομικό πρωτόκολλο.

Τι γίνεται με τους παιδικούς σταθμούς
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για όσα παιδιά πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς: «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η μάσκα είναι ασφαλής για παιδιά από τριών ετών και πάνω. Όλα είναι θέματα προς συζήτηση. Για τα σπίτια που έχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και υπάρχουν ηλικιωμένοι οι γονείς θα πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά για να κρατούν αποστάσεις, να τα βάζουν σε ξεχωριστά δωμάτια και να γίνεται σωστός εξαερισμός».

-διαφ.-

Στάθηκε επίσης και στο γεγονός ότι το δεύτερο κύμα πυροδοτήθηκε από τους νέους. Όπως τόνισε πρόκειται για μια παγκόσμια πραγματικότητα και έκανε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα.

Για το γεγονός ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια είπε: «Αυτό έχουν δείξει οι ιχνηλατήσεις χωρίς να παραγνωρίζουμε την συμβολή των εισαγόμενων. Το πρόβλημα κυκλοφορεί στη δική μας κοινότητα και διασπείρουμε τον ιό. Και αν δεν τηρούμε τα μέτρα ο καθένας ξεχωριστά τότε θα έχουμε ένα φθινόπωρο πολύ δύσκολο με υγειονομική κρίση επικών διαστάσεων».

Σχετικά με την επιστροφή των εργαζόμενων στις δουλειές τους μεταξύ των άλλων είπε: «Αν έρχονται από επιβαρυμένη περιοχή να κάνουν ένα τεστ. Τις επτά πρώτες ημέρες που θα παρουσιαστούν στη δουλειά τους να κάνουν δύο φορές την ημέρα θερμομέτρηση και να φοράνε πολύ αυστηρά τη μάσκα».

Όσον αφορά στο εμβόλιο είπε ότι και ακόμα να είναι ασφαλές δεν θα είναι διαθέσιμο για όλους στο τέλος του χρόνου.« Θα έχουμε δόσεις για κάποιες ομάδες πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα. Οι προσδοκίες του κόσμου να μην είναι υψηλές.

Τέλος παρότρυνε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης ώστε να αποκτήσουν αντισώματα και έτσι να μην κινδυνεύουν από δύο ιούς.

Πηγή: europost.gr