Η Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου ήταν μία ακόμα ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερα υψηλός και αυτό γεννά έντονη ανησυχία. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, από τα 3.040 νέα κρούσματα, τα 449 καταγράφηκαν στην πόλη ενώ, θορυβεί ιδιαίτερα τους αρμόδιους ότι περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων (1.003) είναι παιδιά 0 – 17 ετών.

Σε «κόκκινο συναγερμό» είναι η πόλη καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θυμίζει το περσινό φθινόπωρο. Στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ γεμάτες είναι όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της πόλης. Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρωτής υπουργός Ασημίνα Γκάγκα. Στις Μονάδες covid νοσηλεύονται ήδη οκτώ μικρά παιδιά.

Ο γιατρός του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, δήλωσε ότι «αν δεν προσέξουμε ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος μπορεί να είναι μία επανάληψη του περσινού Οκτωβρίου. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν χρειαζόμαστε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, δεν υπάρχουν πολλά κρεβάτια και μάλιστα πολλές φορές αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τους ασθενείς σε γειτονικούς νομούς», δηλώνει ο Διευθυντής ΕΣΥ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολαράς. «Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία μείωση περίπου 15% στα κρούσματα και 20% στις νοσηλείες, δυστυχώς αυτή τη Δευτέρα οι αριθμοί επανήλθαν με μία αύξηση περίπου 15%», ενημέρωσε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχουμε την ταυτόχρονη νοσηλεία οκτώ παιδιών, ηλικίας από δύο μηνών έως οκτώ ετών. Ενώ μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο μέσα σε ένα 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 11%. Σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας στα 14 νοσοκομεία της Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, κατέληξαν από κορωνοϊό 54 ασθενείς, οι οποίοι ήταν όλοι ανεμβολίαστοι, όπως ανεμβολίαστο είναι και το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Με τη Θεσσαλονίκη να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής την Αθήνα στον αριθμό των κρουσμάτων και τον χάρτη να κοκκινίζει συνεχώς, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown επανέρχεται στο τραπέζι.

Προβληματισμός για τις αντοχές των νοσοκομείων
Προβληματισμός υπάρχει για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή κάποια της Θεσσαλονίκης αλλά και στην Πτολεμαΐδα, την Φλώρινα, τη Βέροια και την Κοζάνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση των νοσηλειών σε αυτές τις περιοχές κατά 27% ποσοστό που δεν παρατηρήθηκε σε καμία άλλη Περιφερειακή Ενότητα.

Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που μεταβαίνει εκτάκτως αύριο στη Θεσσαλονίκη, είναι να δοθεί το μήνυμα για αύξηση στους εμβολιασμούς, αφού στις περιοχές αυτές έχουμε και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενώ υπάρχει ένα σχέδιο που θα αναπτυχθεί από το Υπουργείο που περιλαμβάνει δημιουργία περισσότερων κλινών covid στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και περαιτέρω συνεργασία με ιδιωτικές δομές- να μεταφέρονται, δηλαδή, περισσότερα περιστατικά που δεν έχουν κορωνοϊό, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ.

Στο τραπέζι νέα περιοριστικά μέτρα
Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι που συζητήθηκε στην Επιτροπή των επιδημιολόγων. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες θα κριθεί και θα αποφασιστεί, ανάλογα με επιδημιολογικά δεδομένα.

Υπάρχει όμως μία συζήτηση για το αν θα υπάρξει εισήγηση να μην επιτραπούν οι παρελάσεις, πράγμα, που οι τοπικές Αρχές είχαν εισηγηθεί και πέρυσι, ωστόσο, αυτό δεν έγινε με τα γνωστά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι υπάρχει περιθώριο ενός μήνα, οι επιδημιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο από τώρα, αναμένοντας και τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου δεκαημέρου ώστε να καταλήξουν στην εισήγησή τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr