Τη σημασία του εμβολιασμού και στα μικρότερα παιδιά αλλά και πρακτικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς τους ανέλυσε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται ότι ήδη περισσότερα από 29.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ τη Δευτέρα, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις εμβολίων για παιδιά με τις χορηγήσεις να ξεκινούν την Τετάρτη 15ης Δεκεμβρίου.

Στην εκτενή αναφορά της για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Τα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία στα ίδια τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο και θα συμβάλουν στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και την προστασία των μεγαλύτερων», ανέφερε.

Επίσης ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι σημαντικός και στην πρόληψη των μεταλλάξεων, ενώ υπενθύμισε ότι η νόσος στα παιδιά είναι με ήπια, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και για αυτά.

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών
Αναφερόμενη σε πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι στο εμβόλιο περιέχεται το ένα τρίτο του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και η χορήγηση γίνεται σε 2 δόσεις, με ενδιάμεσο κενό 21 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη δόση.

Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός COVID δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταθεί εμπόδιο για τον τακτικό εμβολιασμό, τον οποίο πρέπει να κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους.

Ελάχιστες οι παρενέργειες
Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, είπε ότι ήδη έχουν γίνει πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε παιδιά και οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και συνήθεις, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, δηλαδή ελάχιστο πυρετό ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Γρίφος η «Ομικρον»
Για την παραλλαγή Όμικρον, υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα αλλά και κάποια ευχάριστα νέα, είπε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, χρησιμοποιώντας την φράση του κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου Α.Φάουτσι.

H αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν – προς το παρόν τουλάχιστον – ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα

Βέβαια η κ. Θεοδωρίδου, έσπευσε να πει ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτη μικρού αριθμού ασθενών, (42 για την ακρίβεια) οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα βρέθηκαν τυχαία να έχουν covid, αλλά κανείς από αυτούς δε χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

Η ίδια μελέτη στη Νότια Αφρική, έδειξε ότι προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή, είναι κάτω των 50 ετών και χρειάζονται κατά μέσο όρο 2,8 ημέρες νοσηλείας σε σχέση με τις 8,5 ημέρες νοσηλείας που «απαιτούν» οι άλλες παραλλαγές.

Για την τέταρτη δόση
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, είπε ότι προς το παρόν μπορούν να γίνουν μόνο εικασίες γι’ αυτό, αλλά πρόσθεσε πως πιθανότατα η τέταρτη δόση, θα είναι μία δόση εμβολίου όπως αυτή της γρίπης και θα γίνεται ετήσια.

Στο 90% η κάλυψη της ομάδας 75 – 79
Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην αύξηση των εμβολιασμών για πρώτη και αναμνηστική δόση στους άνω των 60 ετών. Πάντως η πρώτη ηλικιακή ομάδα που ξεπέρασε το φράγμα του 90% των εμβολιασμένων είναι αυτή των 75 έως 79 ετών.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.500 ραντεβού πρώτης δόσης και το ποσοστό των άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκε και έκλεισε ραντεβού, ανέρχεται στο 86,4%.

Προ της υποχρεωτικότητας, το σχετικό ποσοστό ανερχόταν στο 82,2%.

Πηγή: europost.gr