Σε αυστηρό lockdown μπαίνει από αύριο η Αχαΐα και η Εύβοια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθενται από αύριο, 13 Φεβρουαρίου, οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας -πλην της Σκύρου-, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου.
Στις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:
ο Δήμος Αγίου Νικολάου
ο Δήμος Θήρας
ο Δήμος Μυκόνου
η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου η ΠΕ Ρεθύμνου και οι δήμοι Καλυμνίων και Καρπάθου
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από αύριο 13 έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου, όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – «κόκκινο», βρίσκονται από αύριο 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

ο δήμος Εορδαίας,
ο δήμος Θηβαίων,
ο δήμος Τανάγρας,
ο δήμος Σπάρτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
ο δήμος Τεμπών
η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
ο δήμος Καλυμνίων και
ο δήμος Καρπάθου.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Παράταση μέτρων έως 22 Φεβρουαρίου για ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και δημοσιογράφων
Διευκρινίσεις για τη μετακίνηση των επιστημόνων- αυτοαπασχολούμενων και των δημοσιογράφων έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε, σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους. Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

1.410 νέα κρούσματα την Παρασκευή
Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 21 νεκρούς και 293 διασωληνωμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται lockdown αλά Αττική σε Αχαΐα και Εύβοια αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών στα νοσοκομεία έχει αλλάξει και επιβαρυνθεί με περισσότερες εισαγωγές στις ΜΕΘ, ενώ προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες που ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα έχουμε αυξημένα κρούσματα. Για την Αττική είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο, με εξαίρεση την Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ τόνισε ότι αυξημένα είναι τα κρούσματα σε Αχαΐα και Εύβοια, κάνοντας ειδική μνεία στη Χαλκίδα.

Παπαευαγγέλου: Περίπου 10.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα -Συνεχίζεται η αύξηση σε κέντρο Αθήνας και Πειραιά
Σύμφωνα με όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε κυλιόμενο μέσο όρο 1.147 ανά ημέρα. Ενώ, ο μέσος όρος αυξήθηκε νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε από 8,5 σε 11. Την ίδια στιγμή παρουσιάστηκε αύξηση και στα ημερήσια τεστ, σε περίπου 45.000 την ημέρα. Ο μέσος όρος θετικότητας είναι στο 2,8, ενώ την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε 27% αύξηση κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αγγίζουν τις 10.000, αλλά είναι γνωστό πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Οσον αφορά στις νοσηλείες, αυτές είναι πλέον πάνω από 1.900. Ο μέσος όρος ανέρχεται σε 200 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνώσεων κατά 67%. Σήμερα, το 51% των κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει καλυφθεί, ενώ στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 83%.

Εύβοια, Αττική και Αχαΐα δείχνουν επιβαρυμένο φορτίο. Σε γενικές γραμμές η Αττική έδειξε σταθεροποίηση, αλλά παραμένει ψηλά. Η αύξηση συνεχίζεται όμως στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά. Εξαιρετικά αυξημένο το φορτίο στην Χαλκίδα που παρασύρει και τη Βοιωτία. Η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες θα μας δυσκολέψει καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Να βάζουμε πάνω από όλα τη λογική».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr