Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος πήρε θέση υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση (μετά τις 16/3), αν χαλαρώσει η πίεση στο σύστημα υγείας στην Αττική και κατόπιν της επαναλειτουργίας των σχολείων. Με έμφαση στους ελέγχους σε κλειστούς χώρους σε ό,τι αφορά την αγορά.

«Με την προϋπόθεση ότι δεν πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική το λιανεμπόριο και με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων θα μπορούσε μετά τις 16/3 να επαναλειτουργήσει», είπε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει τήρηση των μέτρων και επιτήρηση του αριθμού ατόμων που μπαίνουν στα καταστήματα, με μέριμνα ώστε οι υπάλληλοι σε αυτά να φορούν ενισχυμένες μάσκες και όχι διπλές. Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον δεν υπάρξει έξαρση περιστατικών της νόσου, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Ίσως ύστερα από δέκα ημέρες».

Στο θέμα των ελέγχων τήρησης των μέτρων, είπε ότι πρέπει να γίνουν σε κλειστούς χώρους: «Η γνώμη μου είναι ότι εάν γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, εφόσον πάμε σε άνοιγμα της αγοράς, αυτοί να περιοριστούν σε κλειστούς χώρους. Εκεί βλέπουμε ότι γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο για λίγο ακόμα η Αττική θα πρέπει να παραμείνει υπό καθεστώς αυστηρών μέτρων, αλλά αλλού, αυτά μπορούν να αρθούν: «Για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακόμα τουλάχιστον στην Αττική θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή μέτρων καθώς υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο μπορεί να γίνει άρση μέτρων σε περιοχές που δεν πιέζονται, με την προϋπόθεση πως δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό».

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, αποκάλυψε ότι ο ίδιος επέλεξε (σ.σ. αφού δεν υποτίθεται πως δεν υπάρχει δικαίωμα επιλογής για το πιο εμβόλιο θα κάνει ο καθένας;) αυτό της AstraZeneca, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες για να τους ενθαρρύνει να το κάνουν: «Το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, καθώς προφυλάσσει απόλυτα όσους είναι άνω των 55 ετών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr