Η Επιτροπή των ειδικών «έχει χάσει εδώ και καιρό τον βηματισμό της», είπε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και διευθύντρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, μιλώντας σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» που έχει ιδρύσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε και μεγάλη δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις».

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης ζήτησε να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς της μετακίνησης των πολιτών -προειδοποιώντας ότι «θα έχουμε άλλα προβλήματα στο μέλλον», αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο.

«Χάσαμε τον σωστό δρόμο»

Η κα Κοτανίδου παραδέχτηκε ότι λαμβάνονται λάθος αποφάσεις, οι οποίες μεταφέρονται και εσφαλμένα προς τα έξω: «Στην επιτροπή ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κοτανίδου.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στο «μαύρο κουτί» της επιτροπής, μιλώντας για συγκρούσεις και πλούσιο διάλογο στο εσωτερικό της. «Μετά όμως βγαίνει ένα χαρτί και το ανακοινώνει η κυβέρνηση, ο κ. Χαρδαλιάς. Μήπως δημιουργεί αυτό ένα πρόβλημα νομιμοποίησης και αποδοχής των μέτρων;» ρώτησε ο κ. Βενιζέλος.

«Εχετε απόλυτο δίκιο», ήταν η απάντηση της κας Κοτανίδου. «Το είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής να βγαίνει κάτι σαν δελτίο τύπου με bullets. Για παράδειγμα, τώρα πρέπει να φοράμε μάσκα γιατί έχει βρεθεί ότι φέτος που όλοι φοράμε, δεν έχουμε γρίπη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπειθε πολύ κόσμο να τη φοράει. Τα νοσοκομεία φέτος δεν έχουν καμία περίπτωση γρίπης».

«Συμφωνώ ότι στην Επιτροπή, ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές, όμως η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων», είπε η κα Κοτανίδου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχετικά με τους εμβολιασμούς, έκανε λόγο για ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο, όπως το χαρακτήρισε, με πολύ μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού στον Ευαγγελισμό να αρνείται να εμβολιαστεί ακόμη και τώρα. Στους γιατρούς, πρόσθεσε, τα ποσοστά των μη εμβολιασμένων είναι μικρά.

««Με εντυπωσιάσει ο ισορροπημένος, ρεαλιστικός και εξαιρετικά παιδαγωγικός τρόπος που τοποθετείτε τα πράγματα. Μας προσγειώνετε κ. Κοτανίδου, ως κοινωνία και κοινή γνώμη, και σας ευχαριστώ πολύ», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

«Θα έχουμε άλλα προβλήματα στο μέλλον»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση», ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών, καθώς «θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον».

Ακόμη, είπε ότι στην Επιτροπή των ειδικών, που εισηγούνται τα μέτρα στην κυβέρνηση, θα πρέπει εκτός από ιατρούς να μετέχουν και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως οικονομολόγοι, ώστε οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις να αφορούν όχι μόνο το «ιατρικό κομμάτι», αλλά συνολικά τις ανάγκες της κοινωνίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr