«Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο» είπε ο καθηγητής Χαρ. Γώγος δίνοντας τν κρισιμότητα των ημερών όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.

Όντως αυτή τη στιγμή υπάρχουν θετικές ενδείξεις στην επιδημία. Η κυριότερη είναι ότι τα κρούσματα είναι σταθερά και κυμαίνονται από 250 έως 350 ημερησίως τις τελευταίες ημέρες. Αυτό αφενός δείχνει ότι έχει συγκρατηθεί μια πιθανή εκθετική αύξηση, αφετέρου ότι οι περιορισμοί δείχνουν κάποια απόδοση.

Χθες ο αριθμός των νέων διαγνώσεων με Covid-19 ήταν αισθητά πιο χαμηλός (218) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο δεν αρκεί ώστε να δημιουργήσει ελπίδες για πτωτική τάση, με δεδομένο ότι συνήθως τα Σαββατοκύριακα τα κρούσματα κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με την υπόλοιπη εβδομάδα. Οι νέες εστίες που «ξεπετάγονται» διαρκώς προβληματίζουν ιδιαίτερα τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές – τελευταίο παράδειγμα συρροή σε εργάτες γης στη Λακωνία – και δείχνουν την ανάγκη εντατικοποίησης των στοχευμένων παρεμβάσεων σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Προς το παρόν, κεντρική επιλογή είναι η αποφυγή ενός lockdown, αλλά με πιθανή κλιμάκωση των μέτρων στην Αττική, όπως καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για ηλικιωμένους. Η εβδομάδα που αρχίζει είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με δεδομένο ότι οι ειδικοί αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόζονται στον αριθμό των νέων διαγνώσεων.

Οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες, οι οποίες παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ήταν ανησυχητικές και όχι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες, λόγω συνωστισμού. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».

Τα μέτρα που εξετάζονται από εδώ και στο εξής
Την ίδια ώρα μετά το λουκέτο στα περίπτερα και τα καταστήματα λιανικής προκειμένου να αδειάσουν οι πλατείες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο κυρίως οι νέοι, αφού τα μεσάνυχτα μπαρ, καφέ, εστιατόρια κατεβάζουν ρολά, η κυβέρνηση σκέφτεται:

— Μάσκες… παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και απαγόρευση αναίτιας κυκλοφορίας μετά τις 00:00…

— Περιορισμός κυκλοφορίας τη νύχτα

— Αποκλειστικό… ωράριο αγοράς τροφίμων στους άνω των 65 ετών, με ειδική ώρα προσέλευσης μεταξύ 19:00-21:00 σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, όπως και περιορισμός κίνησής τους με SMS.

— «Λουκέτο» σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια και χώρους εστίασης στις 22:00 το βράδυ, αντί τα μεσάνυχτα που είναι σήμερα.

Αυτό είναι το επόμενο ύστατο στάδιο περιορισμού διασποράς του ιού, πριν από ένα καθολικό lockdown, που είναι η τελευταία κυβερνητική απόφαση, η οποία δεν πρέπει να παρθεί.

Σήμερα, στην τακτική ενημέρωση του πρωθυπουργού, αναμένεται να αξιολογηθεί η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί και ανάλογα να αποφασιστεί η λήψη ή όχι των παραπάνω περιορισμών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr