Χαμό, πανικός και έντονος προβληματισμός βαραίνουν το κυβερνητικό επιτελείο που αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς εναλλακτικά σενάρια να ανοίξει τα σχολεία αμέσως μετά τις Εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Δύο ημέρες τώρα, χθες και σήμερα, τα χιλιάδες κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών εντείνουν τη διασπορά και ανησυχούν γονείς και οικογένειες που επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Στον αντίποδα, δημιουργήθηκαν χιλιάδες κενά στο ήδη προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα, λόγω των ελλείψεων σε δασκάλους και καθηγητές.

Τα self test «έκαψαν» τα σχολεία!
Περισσότερα από 9.700 είναι τα κρούσματα που καταγράφονται από τα self test σε μαθητές και καθηγητές κατά τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, αριθμός που ανεβάζει τις συνολικές μολύνσεις σε πάνω από 25.000 μετά το πρώτο κουδούνι. Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν άργησε να… ανακαλύψει το νέο αφήγημα πανηγυρίζοντας για την έκρηξη κρουσμάτων και υποσχόμενη προσλήψεις. Τον αριθμό των νέων κρουσμάτων επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι από τα περίπου 10.000 νέα κρούσματα, περισσότερα από 1.000 αφορούν σε εκπαιδευτικούς.

«Είχαμε 15.000 θετικά self τεστ και κοντά στα 10.000 σήμερα που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας ότι χάρη στη λειτουργία των σχολείων γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού, καθώς από την Κυριακή έχουν γίνει 1,6 εκατ. τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, έως σήμερα το πρωί υπήρχαν 9.688 θετικά self test, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο τεστ την Πέμπτη για προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Πώς θα καλυφθούν τα κενά;
Την ίδια ώρα, την άμεση πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα κενά που προκαλούνται από την πανδημία ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Από τους 4.784 αναπληρωτές:

3.576 θα εργαστούν με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας
1208 αναπληρωτές (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους.
Οι εκπαιδευτικοί θα καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού. «Με την ανάληψη των καθηκόντων τους τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης στην απαιτητική συγκυρία της πανδημίας» σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Πηγή: europost.gr