Στη χορήγηση της τέταρτης δόσης προτίθετο να προχωρήσει το Ισράηλ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η μελέτη που θα εξετάσει την αποτελεσματικότητά της.

Το ιατρικό κέντρο Sheba, έξω από το Τελ Αβίβ, ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει τις δοκιμές σε 100 εθελοντές αυτήν την εβδομάδα, ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε το Ισραήλ στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ελσίνκι, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η επιτροπή δεν προχώρησε στην έγκριση της δοκιμής χωρίς να δίνει εξηγήσεις για την κίνησή της αυτή.

Την Τρίτη το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για τη διανομή της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών και για εκείνους που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η διανομή επρόκειτο να ξεκινήσει από την Κυριακή, όμως το υγεονομικό επιτελείο του Ισραήλ πάγωσε την απόφαση ύστερα σχετική σύσκεψη στην οποία και ετέθησαν επί τάπητος τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι οι ασθενείς της Omicron κινδυνεύουν από 50-70% λιγότερο να νοσηλευτούν σε σχέση με τους φορείς της παραλλαγής Delta.

Tα τελευταία στοιχεία μελετών από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική για την Omicron έχουν δείξει ότι προκαλεί ήπια συμπτωματολογία και ως επί το πλείστον οι προσβληθέντες από αυτήν δεν χρήζουν νοσηλείας.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες της Νοτίου Αφρικής διατείνονται ότι η Omicron έχει μικρή διάρκεια και κατόπιν μελέτης της πορείας της στη χώρα προχώρησαν στο συμπέρασμα ότι είναι θέμα μηνών να έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη.

Πηγή: europost.gr