Σε έξαρση παραμένει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 3.000 περιστατικά για πρώτη φορά το 2021.

Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα μας δείχνει να επιδεινώνεται, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου 3.215 κρούσματα. Παράλληλα, 46 ακόμη ασθενείς κατέληξαν αφότου νόσησαν με την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Χτυπάει κόκκινο» ο κορωνοϊός στην Αττική

Για μία ακόμη ημέρα, οι μισές περίπου νέες λοιμώξεις του κορωνοϊού καταγράφονται στην Αττική, τα νοσοκομεία της οποίας δέχονται και την ισχυρότερη πίεση εξαιτίας της πανδημίας. Συνολικά, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας σημείωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, με 1.572 περιστατικά κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Στο «κόκκινο» φαίνεται πως βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, που κατέγραψε 432 μολύνσεις, με τον Πειραιά να ακολουθεί με 301 νέα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία ημέρα.

Την ίδια ώρα, άνοδο κρουσμάτων καταγράφει και η Θεσσαλονίκη, που άγγιξε τα 400 περιστατικά (395 κρούσματα).

Η αύξηση της διάδοσης του κορωνοϊού αποτυπώνεται γλαφυρά και στο ιικό φορτίο, όπως αυτό καταγράφεται στα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Ηράκλειο και Πάτρα κατέγραψαν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα την τελευταία εβδομάδα. Αύξηση που στην περίπτωση της συμπρωτεύουσας άγγιξε το 49%.

Με το βλέμμα στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Η συζήτηση, με δεδομένο πως το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά κανονικά, περιστρέφεται γύρω από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αγγίζουν έως και το 70% των νέων κρουσμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι μεταλλάξεις είναι αρκετά πιο μεταδοτικές, και το ερώτημα που τίθεται είναι πλέον αν και κατά πόσο τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό είναι αποτελεσματικά και έναντι των παραλλαγών αυτών.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνει πως φαίνεται πως η βρετανική μετάλλαξη εξουδετερώνεται με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ωστόσο η νοτιοαφρικανική δείχνει πιο ανθεκτική. Συλλογικά, δηλαδή, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια θα είναι μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές.

Αυξάνονται διαρκώς οι διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού
Οι γενικότεροι δείκτες της πανδημίας δείχνουν για μια ακόμη ημέρα αυξητική τάση και στον αριθμό των διασωληνωμένων, που το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 484. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο είναι 390, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15.73%, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να υπολογίζεται σε 382 ασθενείς ανά ημέρα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το απόγευμα στο MEGA ανέφερε πως είναι πιθανό να καταγράψουμε περισσότερα από 3.000 κρούσματα κορωνοϊού και τις επόμενες δύο ημέρες. Όπως είπε, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως ο αριθμός των διασωληνωμένων ενδεχομένως να φτάσει τους 600 μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία
Σε αυτό το πλαίσιο, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι δεδομένη και, δυστυχώς, αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη συνεργασία με ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα αντίστοιχα δημόσια που αναλαμβάνουν περιστατικά κορωνοϊού.

Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» για τη νοσηλεία non covid περιστατικών και επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid περιστατικών.

Κάλεσμα ΙΣΑ σε ιδιώτες γιατρούς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του απευθύνει κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς μέλη του με τις ειδικότητες Παθολογίας και Πνευμονολογίας να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πιέζεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, που διατύπωσε το επείγον αίτημα για στήριξη του ΕΣΥ από τους ιδιώτες γιατρούς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη.

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τους γιατρούς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους ιατρούς Παθολόγους και Πνευμονολόγους να συνδράμουν άμεσα και έμπρακτα στον αγώνα της Πολιτείας για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να δείξουν την πραγματική αξία του Ιατρικού Σώματος, που ενωμένο στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη, της κοινωνίας και του ΕΣΥ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr