Δύο σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας και την πορεία των εμβολιασμών.

Την Τρίτη είναι πιθανό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να δώσει το “πράσινο φως” για να εμβολιαστούν οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών, ενώ το δεύτερο θέμα που έρχεται στην ατζέντα είναι ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω με τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα να είναι αυτά που απασχολούν την Επιτροπή. Τον εμβολιασμό των εφήβων τον έχουν προκρίνει κι άλλες χώρες, η Αμερική, το Ισραήλ κι άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη.

Επιπλέον, οι ειδικοί εστιάζουν στην αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού από τους ανεμβολίαστους πολίτες σε περιοχές που -μέχρι στιγμής- έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξητική τάση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το Σάββατο (03.07.2021) 1.001 νέες μολύνσεις. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 8 Ιουνίου (σ.σ. 1.339).

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, αυστηροποιούνται για τους ανεμβολίαστους οι μετακινήσεις προς τα νησιά, καθώς θα επιτρέπονται μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid test, 72 και 48 ωρών αντίστοιχα. Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο να ισχύσει και για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την Πέμπτη, ημέρα της καθιερωμένης ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα νούμερα των εβδομαδιαίων εμβολιασμών καταγράφουν όλο και πιο φθίνουσα πορεία. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου έχουν συνολικά προγραμματισθεί κοντά στα 400.000 ραντεβού, αριθμός κατά πολύ χαμηλότερος έναντι εκείνων του Ιουνίου. Σε αρκετές περιοχές, όχι μόνο σε Κρήτη και σε νησιά, αλλά και αλλού, καταγράφεται μείωση στα ραντεβού. Τα νούμερα των κάτω από 90.000 εμβολιασμών ημερησίως, στα οποία κινείται πλέον το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, έναντι 120-130.000 παλαιότερα, έχουν μια εξαιρετικά ανησυχητική δυναμική.

Τσακρής: Μπαίνουμε στο τέταρτο κύμα
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της ειδικής επιτροπής, τόνισε πως η μεγαλύτερη χαλάρωση, το επιδημιολογικό φορτίο που είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι και η μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική, συντελούν στην εξάπλωση τέταρτου κύματος.

“Μπαίνουμε σε ένα νέο τέταρτο κύμα”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “περιμένουμε εστίες υπερμετάδοσης σε κάποιες περιοχές και εκεί ίσως θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Θα δούμε στη συνέχεια εξάρσεις σε νέες ηλικίες. Οι νέοι οδηγούν την πανδημία σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Επιπλέον, ο κ. Τσακρής τόνισε πως υπάρχει μία αυξητική τάση της μετάλλαξης Δέλτα, που δειχνει ότι έχει τα εξελιγκτικά πλεονεκτήματα, ώστε να επικρατήσει στη χώρα μας.

Τα μέτρα για τα ταξίδια στα νησιά

Αναλυτικά, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

– Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

– Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

– Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Ειδικά για τις πτήσεις εσωτερικού προς τα νησιά, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών θα πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές στα κατά τόπους αεροδρόμια, ενώ οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF), η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

Ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξακολουθούν τα μέτρα για περιορισμένες πληρότητες προς αποφυγή συνωστισμού, που ανέρχονται σε 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και 85% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τον σιδηρόδρομο. Με την ίδια πληρότητα θα κινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα λεωφορεία για την ξενάγηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εργασία

Στο δημόσιο τομέα εξακολουθεί το μέτρο της εξυπηρέτησης του κοινού με ραντεβού (με αναλογία 1 άτομο ανά 16τμ), ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικό χώρο, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία υποχρεούνται σε self test μια φορά την εβδομάδα. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και οι στρατιωτικοί δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται σε self test έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που προσέρχονται στην εργασία τους με φυσική παρουσία. Επιπλέον, σταθερή παραμένει η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για τη διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στον τόπο εργασίας, το οποίο θα ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ψυχαγωγία

Το ίδιο σύστημα εισόδου παγιώνεται και για την προσέλευση στο σινεμά, αφού κατά την είσοδο θα απαιτείται:

•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
•πιστοποιητικό νόσησης,
•αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
•αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες πριν την προβολή,
αλλά και με self test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Κέντρα Διασκέδασης

Σε λειτουργία παραμένουν μόνο τα ανοιχτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, τα οποία επανεκκίνησαν στις 2 Ιουλίου, εφόσον περιορίσουν την πληρότητά τους στο 25%, με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο:

•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
•πιστοποιητικό νόσησης ή
•βεβαίωση αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.

Στο νέο πλαίσιο, παραμένουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους θαμώνες, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά τραπέζι.

Αθλητισμός

Με πληρότητα 50% θα λειτουργούν και οι αθλητικοί χώροι, στους οποίους η είσοδος θα επιτρέπεται με:

· πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
· πιστοποιητικό νόσησης
· αρνητικό αποτέλεσμα self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.

Πανηγύρια

Πράσινο φως για τη διεξαγωγή τους, ωστόσο, θα λαμβάνουν τα πανηγύρια μόνο σε εκείνες τις γεωγραφικές περιοχές που το ποσοστό του εμβολιασμού του πληθυσμού 14 ημέρες μετά από την πρώτη δόση θα υπερβαίνει το 50%.

Δωμάτια απόδρασης (escape rooms)

Στο εξής η συγκεκριμένη μορφή ψυγαγωγίας (κορυφαία στις νεαρές ηλικίες) θα είναι προσβάσιμη εφόσον στην είσοδο επιδεικνύεται πιστοποιητικό νόσησης ή έχουν αρνητικό rapid test τις τελευταίες 24 ώρες ή έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr