Ο κορωνοϊός κάνει πάρτι στην Αττική και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας και η κατάσταση όσο πάει γίνεται και χειρότερη. Σήμερα είχαμε ακόμη 197 κρούσματα στην Αττική σε σύνολο 354 που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Κρούσματα που αυξήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης καθώς ανιχνεύθηκαν ακόμη 32 σε γηροκομείο στην καρδιά της Αθήνας με τον Σωτήρη Τσιόδρα να εμφανίζεται έξαλλος για την διασπορά του κορωνοϊού σε αυτά τα μέρη που όπως είπε συνήθως προέρχονται από το προσωπικό.

Πλέον όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν και νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός στην Αττική αν και όπως τονίζει ο Νίκος Σύψας πρέπει να τηρήσουμε στο ακέραιο τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει.

Σύψας: Νέες παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του MEGA και τόνισε πως πρέπει «να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει. Δυστυχώς έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και παραβίασης των τεσσάρων βασικών κανόνων. Η εικόνα που βλέπουμε έξω δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης της επιδημίας», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το αν αυτά τα μέτρα επαρκούν, ανέφερε πως ότι «είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει», κι έτσι είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται.

Η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

Οι παρεμβάσεις στα ΜΜΜ είναι απαραίτητες. «Η χωρητικότητα πρέπει να είναι στο 60%. Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια στις γραμμές», σημείωσε.

«Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους», τόνισε αναφορικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, τον πραγματικό αριθμό, σε σχέση με αυτόν που γνωρίζουμε, ο κ. Σύψας ανέφερε: «Το απολύτως βέβαιο είναι ότι έχουμε ευρεία διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. Ιδίως σε περιοχές που έχουμε συνωστισμό πολιτών, κι εκεί που κοιμούνται 20 άτομα μαζί στο ίδιο σπίτι. Εκεί έχουμε μεγάλη διασπορά. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά από αυτή που αποτυπώνουμε γι αυτό χρειάζεται εκτεταμένο testing.

Κλείνοντας ο καθηγητής, συμβούλεψε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να φορούν μάσκα παντού και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Τσιόδρας: Η Αθήνα δεν πάει καλά
Ιδιαίτερα εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα 32 κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο, στον Άγιο Παντελεήμονα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος: “Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό… Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά”, τονίζοντας πως η επιδημία είναι αρκετά σοβαρή.

Αναλυτικά, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε: “Υπάρχει μία επιδημία αρκετά σοβαρή, που αφορά περίπου το 50% των τροφίμων. Ελέγχονται όλοι, υπάλληλοι και υγειονομικό προσωπικό. Θα διακομιστούν στο νοσοκομείο τα σοβαρά περιστατικά. Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό. Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 80%, είναι κατακεκλιμένοι. Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά”.

Ασύλληπτες εικόνες συνωστισμού στην εφημερία του «Ευαγγελισμού»
Απογοητευτικές είναι οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα του Mega έξω από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” που είχε εφημερία. Έκτακτα περιστατικά μαζί με ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό να περιμένουν ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να έει γίνει κανένας διαχωρισμός. Μάλιστα η κούραση, η αναμονή και ο φόβος έχει σαν αποτέλεσμα να μην λείπουν και οι εντάσεις μεταξύ των ασθενών.

Ο συνωστισμός είναι τέτοιος που ένας ασθενής παραπατάει. Λίγα λεπτά μετά βγαίνει άρον άρον από την ουρά μόλις πληροφορείται πως ένας πολίτης που είχε πάει ως ύποπτο κρούσμα Covid ήταν σχεδόν δίπλα του.

Μια γιατρός μάταια προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, που αποτελεί και κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Για περισσότερο από τρεις ώρες το πεζοδρόμιο έξω από τον «Ευαγγελισμό» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το ιδανικό σημείο μετάδοσης, αφού παρά τις μάσκες, οι ασθενείς για οποιοδήποτε νόσημα ήταν ο ένας επάνω στον άλλον.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ακόμα ένα νοσοκομείο αναφοράς ήταν εντελώς διαφορετική. Οι υπεύθυνοι είχαν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε ύποπτα κρούσματα και απλοί ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr