Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των ειδικών, καθώς το μεγάλο στοίχημα είναι να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ήδη ορισμένες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο», γεγονός που έχει κάνει τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο τοπικών lockdown όπου εντοπίζεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικότερα, μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου καταγράφεται στους Νομούς:

· Κιλκίς,

· Ξάνθης,

· Πιερίας,

· Δράμας,

· Θεσσαλονίκης,

· Κοζάνης,

· Ροδόπης,

· Γρεβενών,

· Πέλλας και

· Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ή αύριο θα ανακοινώσει πιθανότατα νέα αυστηρότερα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Βατόπουλος: Προς αναίρεση η απόφαση για 9 άτομα στα ρεβεγιόν
Το ενδεχόμενο να χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα, στα πρότυπα του πρώτου lockdown στις περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένο ιικό φορτίο τόνισε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας.

Όπως πρότεινε, στις «κόκκινες» περιοχές χρειάζονται μέτρα όπως το Πάσχα του 2020 χωρίς μετακινήσεις και καλεσμένους εκτός οικογένειας, αφήνοντας να διαφανεί ότι θα επανεξεταστεί και το μέτρο για την παρουσία 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια.

Αναφερόμενος ειδικότερα σε ενδεχόμενες παρεμβάσεις, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι τα πάντα θα μείνουν κλειστά, από τομείς της οικονομίας, έως και την εκκλησία, εφόσον επιβληθούν πιο αυστηρά τοπικά lockdown.

«Δεν τιθασεύεται η επιδημία», σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας για περιοχές που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα όπως είναι η Δυτική Αττική και διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας. «Αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε να εισηγηθούμε αυστηρότερα μέτρα», τόνισε.

Η φιλοσοφία γύρω από αυτό, είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η επαφή των ανθρώπων και οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές/νομούς. Σχολίασε μάλιστα, ότι στη Δ. Αττική ο δείκτης θετικότητας είναι υπερδιπλάσιος από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την περιοχή του Ασπροπύργου στην Αττική, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι κομβικό ρόλο έχουν οι βιομηχανίες που φιλοξενούνται στην περιοχή και απασχολούν αρκετό κόσμο. Εκεί όπως εξήγησε, δεν είναι εύκολο στις αρκετές ώρες να φοράει κανείς μάσκες. Ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετοί φοιτητές από πολλές περιοχές της χώρας, όπου κινήθηκαν και έτσι έγινε η διασπορά.

Μιλώντας για τα τεστ, ο κ. Βατόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν γίνεται η διάγνωση σε πολλά κρούσματα καθώς μεταξύ άλλων δεν γίνονται και αρκετά τεστ. Απαντώντας στην ερώτηση αν τα επίπεδα νοσηλείας είναι συμβατά με την υπόλοιπη επιδημιολογική εικόνα, σχολίασε ότι είναι εκει που πρέπει, ενώ σημείωσε ότι πλέον και οι γιατροί είναι πιο ενημερωμένοι στο τι πρέπει να κάνουν.

Γώγος: Έρχονται lockdown τύπου Μαρτίου
«Σοβαρό» χαρακτήρισε το πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές της χώρας ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, λέγοντας πως πιθανώς και σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις για lockdown τύπου Μαρτίου στις εν λόγω περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η δυτική Αττική και η δυτική Μακεδονία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει και χαλάρωση των μέτρων είπε πως, «με τα δεδομένα που προέκυψαν όταν ήταν χωρισμένη σε ζώνες η χώρα, είδαμε ότι υπήρξε μεταφορά από ζώνη σε ζώνη κι έτσι έγιναν οριζόντια τα μέτρα».

«Μπορεί να συμβεί να χαλαρώσουν τα μέτρα στις πράσινες περιοχές», είπε, αλλά ξεκαθάρισε πως είναι «δεδομένο ότι μέχρι τις αρχές Γενάρη πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις δομές».

«Ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν», είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και δυτικής Μακεδονίας.

«Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει, γι’αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει».

Τσακρής: Έχουμε δύσκολο μήνα μπροστά μας!
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο». Συμπλήρωσε δε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.

Τρόμος τα ρεβεγιόν
Στην κατεύθυνση αυτή, «δεν θα γίνουν ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία» εξήγησε χθες στον Θέμα 104,6 ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Αυτό τελειώνει, δεν θα συμβεί. Δεν θα επιτραπεί κανένα γεγονός τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Με το ρεβεγιόν να προβληματίζει ήδη τα κυβερνητικά στελέχη, «σκοπός δεν είναι να γίνει το βραδινό ρεβεγιόν, ο σκοπός είναι να συναντηθεί η οικογένεια τις ώρες που επιτρέπεται, το μεσημεράκι, να ανταλλάξει ευχές. Να μην υπάρχουν οι παραβιάσεις το βράδυ, όταν σίγουρα δημιουργούνται και άλλες συνθήκες, λίγο με το κρασάκι, τη χαλαρότητα, όταν βγαίνει και η μάσκα και έτσι έρχεται ο ιός με τα καταστροφικά αποτελέσματα» αντιπρότεινε, μέσω του Θέμα 104, 6 και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «επιτρέπονται 9 άτομα σε δύο οικογένειες και με συγκεκριμένο ωράριο μέχρι τις 10 το βράδυ», τονίζοντας ότι η αστυνομία θα είναι παρούσα και εκείνες τις ημέρες, προληπτικά αλλά και με κατασταλτικό χαρακτήρα όπου χρειάζεται.

Στο ‘κατακόκκινο’ η Δυτική Αττική
Παρά τους σχεδιασμούς, ωστόσο, η ταχύτητα και η έκταση μετάδοσης του ιού προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς -πλην της Κοζάνης- μεγάλες συγκεντρώσεις του κορωνοϊού εμφανίζονται στη Δυτική Αττική και ειδικά στις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Μάνδρας και της Ελευσίνας. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλιώς θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμα και σπίτι- σπίτι», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από ευρεία σύσκεψη στην Ελευσίνα, με τους λοιμωξιολόγους να επιμένουν -κατά πληροφορίες- στη λύση του άμεσου ολικού lockdown (κλειστά μαγαζιά, αυξημένα τεστ στην κοινότητα κτλ) στην περιοχή, φρενάροντας την περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr