Εντείνεται η ανησυχία που προκαλεί διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική καθώς τα 272 κρούσματα που καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο συνιστούν νέο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημικής κρίσης. Υψηλό ήταν επίσης την Πέμπτη το σύνολο των ανακοινωθέντων κρουσμάτων (411) ενώ άλμα σημείωσε και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ που έφθασε τους 89 (έναντι 78 την προηγούμενη ημέρα) αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στο υγειονομικό σύστημα.

H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε πολλές συρροές.

Σημειώνεται πως ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που τυπικά ξεκινά η περίοδος της γρίπης, γεγονός που εφέτος εντείνει την ανησυχία όλων καθώς θα είναι η πρώτη περίοδος γρίπης που θα συνυπάρχει και με επιδημία κορωνοϊού.

Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέτρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».

«Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις 2.000 κάθε ημέρα.

«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει και μερίδα πολιτών τις συστάσεις και τα περιοριστικά μέτρα αναδεικνύει η περίπτωση της κηδείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μουρίκι Βοιωτίας και στην οποία παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, αντί για 50 άτομα που είναι το επιτρεπόμενο όριο. Εξαιτίας του κοινωνικού αυτού γεγονότος, σήμανε συναγερμός στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές για πέντε οικισμούς της Βοιωτίας και της Χαλκίδας ο οποίος διήρκεσε στο υψηλότερο επίπεδο για ένα 24ωρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr