Στο ‘μάτι του κυκλώνα’ του κορωνοϊού βρίσκεται εγκλωβισμένη όλη η χώρα με τις προβλέψεις να είναι εφιαλτικές. Πού κάνουν λόγο, για πάνω από 3.000 κρούσματα, αφού οι μεταλλάξεις αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο της πανδημίας.

Τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, οι διαδωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς, το Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του την ώρα που ο δείκτης θετικότητας δεν λέει να υποχωρήσει. Δυστυχώς οι νεκροί στη χώρα μας από την πανδημία ξέρασαν τους 7.000, ενώ ο ημερήσιος απολογισμός του ΕΟΔΥ δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Έντονο πρόβλημα καταγράφεται στο Κέντρο της Αθήνας με 332 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, ενώ σε αριθμούς ρεκόρ κινούνται οι μολύνσεις στον Πειραιά, που αναφέρθηκαν 182 κρούσματα. Κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλλου είπε ότι στο Κέντρο του Πειραιά διαπιστώνεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό από την έναρξη της πανδημίας.

Προβλέψεις για πάνω από 3.000 κρούσματα

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε ότι βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση μέχρι το τέλος του μήνα «που θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου».

Μιλώντας στο MEGA, εξήγησε ότι χρησιμοποιεί ως δείκτη τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο. « Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τις 3.000», εκτίμησε.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε για την Αττική, καθώς όπως είπε, αν και «είναι σε μια φάση αρχής αποκλιμάκωσης, έχουμε μείωση της αυξητικής πορείας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα στην Αττική, αλλά με δεδομένη την πίεση της υπερμετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών δεν θα δούμε θεαματικά δεδομένα».

Διπλή προσοχή για τις μεταλλάξεις

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά».

Όσον αφορά τα κορωνοπάρτι αλλά και τις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής τόνισε: «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας. 45.000 εντοπίζονται στην Αττική και 11.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει φτάσει στο 62% σε κενές κλίνες ΜΕΘ. Στο 92% είναι η Αττική.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr