Πολλά σχολεία στην Αγγλία άνοιξαν χθες τις πόρτες τους για τους μαθητές με τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού να θεωρούνται από πολλούς δρακόντεια. Σχεδόν όλα τα σχολεία έχουν αποφασίσει ότι δεν είναι ασφαλές να εντάξουν παιδιά με παραβατική συμπεριφορά σε αίθουσες διδασκαλίας. Μία από τις πιο αυστηρές πολιτικές συμπεριφοράς έχει εκπονηθεί από την Ακαδημία «Ark Alexandra» στο Χέιστινγκς, στο ανατολικό Σάσεξ.

Σε επιστολή του προς τους γονείς, ο Jerome Scafe, αναπληρωτής διευθυντής, παρουσίασε τις νέες «κόκκινες γραμμές του σχολείου τους, που ορίζει ο κορωνοϊός». Προειδοποίησε: «Οι ακόλουθες συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή για κάποιο χρονικό διάστημα: Εσκεμμένος ή κακόβουλος βήχας, φτάρνισμα σε οποιοδήποτε σημείο της τάξης, χιουμοριστικά ή ακατάλληλα σχόλια ή άλλες δηλώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, σκόπιμη φυσική επαφή με οποιοδήποτε άλλο άτομο, επανειλημμένη αποτυχία στο να ακολουθήσει τις οδηγίες».

Η Ακαδημία «Byron» στο Άκτον του δυτικού Λονδίνου, έχει υιοθετήσει νέα πολιτική συμπεριφοράς των μαθητών: «Ορισμένες συμπεριφορές (π.χ. βήχας σκόπιμα προς το πρόσωπο άλλου ατόμου) που θα χαρακτηρίζονταν προηγουμένως «απλά αντικοινωνικές», τώρα θα θεωρούνται εξαιρετικά σοβαρές». Ένας μαθητής που σκοπίμως αγνοεί ή αρνείται να ακολουθήσει τις οδηγίες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και την απόσταση που πρέπει να τηρεί μεταξύ των συμμαθητών του, θα μετακινηθεί σε άλλη τάξη και εάν οι εκπαιδευτικοί καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θέτει άλλους σε κίνδυνο, τότε οι γονείς να περιμένουν ότι το παιδί τους μπορεί να αποκλειστεί από τα μαθήματα!

Το «John Flamsteed Community School» στο Ντέρμπι έχει την δική του πολιτική: «Οι μαθητές θα έχουν συγκεκριμένες τουαλέτες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και αυτό πρέπει να τηρηθεί αυστηρά. Αν ένας μαθητής αποφασίσει να μην σεβαστεί τους κανόνες, αυτό θα αντιμετωπίζεται ως πολύ σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα».

Επιστροφή στη στολή

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Τα περισσότερα σχολεία ζητούν από τους μαθητές να επιστρέψουν στην παραδοσιακή σχολική στολή, όμως οι στολές πρέπει να πλένονται καθημερινά και ότι οι γραβάτες δεν πρέπει να φοριούνται για να αποφευχθεί μόλυνση. Άλλοι πάλι κατευθύνουν τους μαθητές στο να φορούν χρωματιστά κορδόνια για να διακρίνονται σχολικές τάξεις και ηλικιακές ομάδες. Πολλά παιδιά θα πρέπει να περάσουν όλη την ημέρα στην τάξη, ακόμη και να τρώνε μεσημεριανό γεύμα στα θρανία τους, για να αποφύγουν την επαφή με άλλες τάξεις. Τα βιβλία και οι τσάντες απαγορεύονται σε πολλές περιοχές του Μεγάλου Νησιού. Οι γονείς με παιδιά που φοιτούν στο «Charter Academy» στο Πόρτσμουθ προειδοποιούνται: «Καθώς οι βρύσες μας θα παραμείνουν απενεργοποιημένες, συνιστούμε στο παιδί σας να φέρει ένα μπουκάλι νερού δύο λίτρων ή δύο μπουκάλια του ενός λίτρου, ώστε να έχει άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Μία από τις αλλαγές λοιπόν, που θα παρατηρήσουν οι μαθητές όταν επιστρέψουν στην τάξη τους, είναι ότι ο καθένας δεν θα έχει πλέον το δικό του πλαστικό κύπελλο ή μπουκάλι για πόσιμο νερό. Κάποια σχολεία έχουν προμηθευτεί πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης – ανακυκλώσιμα – με μυτερό πάτο για να μην στέκονται. «Θα είναι μυτερά τα κύπελλα, ώστε να μην μπορούν να τοποθετηθούν πουθενά. Όταν ένα παιδί χρειάζεται νερό πρέπει είτε να το καταναλώσει άμεσα και να πετάξει το ποτήρι». Το «North Ormesby Primary Academy», στο Μίντλεσμπρο, έχει δημοσιεύσει βίντεο μικρού μήκους στο διαδίκτυο, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να δουν τι πρέπει να προσέχουν όταν φτάσουν ξανά στις πύλες του. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει την χρήση μάσκας προσώπου από τους μαθητές.

Καλή χρονιά λοιπόν στα… στρατόπεδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οσονούπω φθάνει και η σειρά μας…

– διαφ –

Πηγή: europost.gr