Το lockdown τυπικά λήγει την Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο, με τα κρούσματα να “χτυπούν” τετραψήφια κάθε μέρα -ακόμα και τα Σαββατοκύριακα πια- μοιάζει μάλλον αδύνατον για τους ειδικούς, ότι θα προχωρήσει ένα “ανοιγμα” του lockdown.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί και από επίσημα χείλη, η παράταση του lockdown.

Όπως τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση, ενώ ο καθηγητής Τζανάκης εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα τα κρούσματα θα εκτοξευτούν στις 3 χιλιάδες.

Εξαδάκτυλος: Δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις
“Είναι δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις διότι έχουμε αυτή τη στιγμή τις μεταλλάξεις των ιών. Τα συμπεράσματα που αντλούμε από τα προηγούμενα κύματα αφορούν έναν ιό διαφορετικό. Κυρίως ως προς την ταχύτητά του. Για αυτό και μας δυσκολεύει πολύ να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις”.

Ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δυσκολέψουν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες, στο σύστημα υγείας.

“Θα δούμε σίγουρα επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες. Οι αριθμοί των ανθρώπων που θα νοσηλευτούν τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν, όπως περιμένουμε να αυξηθούν και οι άνθρωποι που θα χρειαστούν νοσηλεία στην ΜΕΘ. Θα αντέξει το σύστημα υγείας, τώρα έχουμε περισσότερη εμπειρία. Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα θα έχουν απόδοση. Πάντως η επόμενη εβδομάδα, δε θεωρείται εβδομάδα που θα δούμε τα πράγματα να καλυτερεύουν” είπε με νόημα.

Με άλλα λόγια, όσοι περίμεναν “άνοιγμα” την Καθαρά Δευτέρα, μάλλον θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Κι όταν το επιτρέψουν οι αριθμοί, πρώτο θα ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία σύμφωνα με τις προβλέψεις του κυρίου Εξαδάκτυλου.

“Αν ο αριθμός των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί αρχίσει να κάμπτεται, τότε μπορούμε να δούμε αυτή την προοπτική. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι το λιανεμπόριο είναι πιο ασφαλές. Αυτή θα είναι η σωστότερη προτεραιότητα. (Και τα σχολεία) το συντομότερο δυνατόν”.

Εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής!

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας πιέζει ασφυκτικά το Σύστημα Υγείας.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη.

Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, η αύξηση όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε περίπου 20% (ήταν 391 την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ η αντίστοιχη αύξηση στους θανάτους είναι ακόμα μεγαλύτερη και ανέρχεται στο 50% (από 36 την προηγούμενη Κυριακή, 54 σήμερα).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Παρά τις πληροφορίες οτι στη «μάχη» για την αποφόρτιση της Αττικής μπαίνουν και νοσοκομεία κοντινών περιοχών, όπως της Χαλκίδας, τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Διακομιδές στο νοσοκομείο Χαλκίδας δεν γίνονται

Περιλήφθηκαν στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, λόγω της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, διακομιδες από κάποια νοσοκομεία της Αττικής, όπως το Λαϊκό, προς το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, ωστόσο σχεδόν αμέσως σταμάτησαν λόγω της άρνησης των ασθενών να νοσηλευτούν σε άλλο νοσοκομείο.

Επίσης, προσκόμματα προέκυψαν και για τις διακομιδές που περιελάμβανε ο σχεδιασμός αλλά με αντίθετη κατεύθυνση, από Χαλκίδα προς Αττική. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκε την Κυριακή να μεταφερθούν 20 ασθενείς non Covid-19 από το νοσοκομείο Χαλκίδας προς Αττική, στο Ντυνάν, ώστε να νοσηλεύσει περισσότερα covid 19 περιστατικά, ωστόσο ούτε αυτό ευδοκίμησε.

Γενικώς καταγράφονται διάφορες δυσκολίες και δυσλειτουργίες στο ΕΣΎ που δεν βοηθούν σε αποσυμπίεση των νοσοκομείων. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι σε αρκετά νοσοκομεία αναμένεται να αναπτυχθούν ράντζα.

Σε εξέλιξη, στο μεταξύ βρίσκεται διαπραγμάτευση για την παροχή ιδιωτικών κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό, με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι, ανάμεσα σε αυτά και αυτό της επίταξης.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία και το Σάββατο έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές μόνο ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Η πίεση αναμένεται να συνεχιστεί κάτι που υποδηλώνει και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ. 466 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αριθμός που καταγράφηκε τελευταία φορά στις 28 Δεκεμβρίου του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο 24ωρο έγιναν 429 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ενώ σημαντική είναι η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών οι οποίοι έφτασαν τους 466 αλλά και των θανάτων που ανήλθαν σε 53 το τελευταίο 24ωρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr