Στις πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αποφύγουμε άλλες δραματικές συνέπειες έκανε αναφορά ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Περιοχές όπως η Λιβαδειά, η Κόρινθος, η Λαμία, τα Φάρσαλα, παρά το γεγονός ότι απέχουν αρκετά από τα πύρινα μέτωπα, έχουν επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, λόγω της μεταφοράς σωματιδίων από τον αέρα. Περιμέναμε ότι έως το 2030 θα υπήρχε ένταση των λεγόμενων ακραίων φαινομένων όπως ο καύσωνας και οι πυρκαγιές, αλλά οι εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί κατά μία δεκαετία νωρίτερα και τα πλάνα πρέπει να γίνουν σχέδια και να εφαρμοστούν στην πράξη. Το επιστημονικό δυναμικό έχει κάνει τη δουλειά του ως προς τη μελέτη, απαιτείται η ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί μιλάμε για τις Περιφέρειες και της κεντρικής διοίκησης» είπε αρχικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να είναι συνυφασμένο και να περνάει μέσα από το φίλτρο της βιωσιμότητας του οικοσυστήματος. Ακόμη, τονίζει ότι πρέπει να γίνει μία διαδικασία πολιτικής συμφωνίας-σύγκλισης για προστασία από την κλιματική αλλαγή, με θέματα πυροπροστασίας, αναμόρφωσης του οικονομικού συστήματος, τί είδους παροχών στον τουρισμό στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί το οικοσύστημα έχει πληγεί αρκετά και θα είναι δύσκολη η επαναφορά του»
Ο καθηγητής έκανε αναφορά και σε επιμέρους τομείς όπως οι καλλιέργειες, η υλοτομία, τα μελίσσια (η Εύβοια έδινε το 60% της παραγωγής όλης της χώρας), επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί «το οικοσύστημα έχει πληγεί αρκετά και θα είναι δύσκολη η επαναφορά του».

«Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις τοπικές κοινωνίες, θυμίζοντας ότι στο παρελθόν οι παππούδες μας πολεμούσαν τη φωτιά με φωτιά, καίγοντας μία έκταση στην οποία όταν έφτανε η φωτιά έβρισκε καμένο και σταματούσε, επιλογή που σήμερα εκ του νόμου απαγορεύεται» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Στις πυρκαγιές πρέπει να χαράσσονται γραμμές άμυνας όπου πρέπει να γίνεται η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Άσχετα αν υπήρξαν εμπρησμοί, το γεγονός ότι υπήρχε καύσιμη ύλη, σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Είναι προβλεπόμενοι οι κίνδυνοι από πλημμύρες και διαβρώσεις εδαφών και πρέπει από τώρα να χαράξουμε γραμμές άμυνας για να τα αντιμετωπίσουμε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr