Η Αύξηση της Νεανικής Βίας και η Ανάγκη για Πολυδιάστατη Αντίδραση


Η δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση της νεανικής βίας, όπως επισημαίνει η δρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου. Οι αλγόριθμοι που προάγουν τη διάδοση βίαιου και προκλητικού περιεχομένου συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση και την κανονικοποίηση επιθετικών συμπεριφορών. «Η έκθεση των νέων σε τέτοιο υλικό μπορεί να τους παρασύρει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η ένταξη σε συμμορίες ή η υιοθέτηση εξτρεμιστικών ιδεολογιών», υπογραμμίζει.

Η δρ Ιωάννου εκφράζει την ανησυχία της για την αυξανόμενη νεανική παραβατικότητα, με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό μιας 14χρονης στη Γλυφάδα. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης της νεανικής βίας, που οι ψηφιακές πλατφόρμες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωσή της», σημειώνει και επισημαίνει την ανάγκη για άμεσες δράσεις.

Η βία μεταξύ νέων εκδηλώνεται και διαδικτυακά αλλά και σε φυσικούς χώρους, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη δραστηριοποίησης. «Η λύση δεν μπορεί να είναι μονόδρομος σε ένα αυξημένο επίπεδο αστυνομικής επιτήρησης», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η έρευνα δείχνει ότι η επιτήρηση μόνο δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της βίας, όπως η κοινωνική ανισότητα και η έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης.

«Χρειαζόμαστε μια πολυδιάστατη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, ενίσχυση της ψυχικής υγείας και δημιουργία ασφαλών ψηφιακών χώρων για τους νέους», καταλήγει. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων, της κοινότητας και των Αρχών είναι το κλειδί για τη βιώσιμη μείωση της βίας. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις και ευκαιρίες έκφρασης στους νέους», επισημαίνει κλείνοντας τη συζήτηση.

Πηγή: newsbeast.gr