Ερωτήματα και Ανθρώπινες Τραγωδίες στους Θανάτους Βρεφών στην Αμαλιάδα


Πυκνώνουν τα ερωτήματα γύρω από τους θανάτους βρεφών που σχετίζονται με την 24χρονη Ειρήνη από την Αμαλιάδα, καθώς οι Αρχές επιδιώκουν να βρουν απαντήσεις σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο των παιδιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα τρία από τα πέντε παιδιά διαγνώστηκε διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ η ιατροδικαστική έκθεση για τον μικρό Παναγιώτη, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο, αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Αναλύσεις σχετικά με τα τέσσερα βρέφη αποκάλυψαν, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Φαρμακευτικής, Γιάννης Λουκάς, ότι δεν εντοπίστηκε τίποτα στον γονιδιακό έλεγχο των δειγμάτων. Οι θάνατοι φαίνεται ότι συμβαδίζουν με περιγραφές όπως η διάμεση πνευμονίτιδα, η οποία δεν θεωρείται άμεση αιτία θανάτου, αλλά περιγραφή για βλάβες που εντοπίζουν οι ιατροδικαστές.

1ο παιδί, 18 μηνών, απεβίωσε στις 6/02/2014 από πνευμονίτιδα.
2ο παιδί, 6 μηνών, απεβίωσε στις 4/2/2021 από πνευμονίτιδα.
3ο παιδί, 29 ημερών, απεβίωσε στις 19/06/2022 από πνευμονίτιδα.
4ο παιδί, 2 μηνών, απεβίωσε στις 17/10/2023 από ανακοπή καρδιάς.
5ο παιδί, 15 μηνών, απεβίωσε στις 5/08/2024 από παθολογικά αίτια.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Δούρος, επεσήμανε ότι η διάμεση πνευμονίτιδα δεν καθορίζει την αιτία θανάτου και ότι μπορεί να έχει πολλές υποκείμενες αιτίες, όπως βαριά λοιμώξεις ή το σύνδρομο ξαφνικού θανάτου. Υπογράμμισε ότι οτιδήποτε προκαλεί ασφυξία μπορεί να συμβάλλει στους θανάτους των βρεφών.

Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, γνωστές επίσης ως διάχυτες παρεγχυματικές πνευμονοπάθειες, είναι αποτέλεσμα βλάβης στα κύτταρα που περιβάλλουν τα αεροθυλάκια, προκαλώντας εκτεταμένη φλεγμονή και πνευμονική ίνωση. Περισσότερες από 300 διαφορετικές ασθένειες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, με μερικές κοινές μορφές όπως η σαρκοείδωση και η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση.

Τα συμπτώματα των διάμεσων πνευμονοπαθειών περιλαμβάνουν δυσπνοία, επίμονο ξηρό βήχα και σε προχωρημένα στάδια μπλε αποχρωματισμό στα χείλη και τα άκρα. Η διενέργεια ερευνών για αυτές τις ασθένειες είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει πάντα συγκεκριμένη διάγνωση. Οι διαγνώσεις μπορούν να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων και γενετικής προδιάθεσης.

Πηγή: newsbeast.gr