Έντονη ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας. Και μπορεί ο ουκρανικός στρατός να ανακοίνωσε το θάνατο και δεύτερου στρατιώτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε μια επίδειξη ισχύρος επιβλέποντας ασκήσεις με πυρηνικά όπλα.

Όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς, ενώ οβίδες έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στη γραμμή του μετώπου, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν ήταν ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος έπεσε νεκρός κοντά στο Νοβολουγκάνσκε νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Η Ουκρανική Επιχείρηση Ενωμένες Δυνάμεις στο Ντονμπάς διαβεβαίωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Όσον αφορά στο επεισόδιο με τον υπουργό Εσωτερικών, σημειώθηκε κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπου πραγματοποιούσε περιοδεία συνοδευόμενος από Ουκρανούς βουλευτές και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Από το σημείο αποχώρησαν λίγο μετά τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι αξιωματούχοι.

Πηγή: europost.gr