Τα κατάφερε τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν και θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν την Κυριακή, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στη Ρώμη. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι οποιεσδήποτε ξαφνικές και επικίνδυνες ενέργειες δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και ότι οι κρίσεις πρέπει να αποφευχθούν.

«Σίγουρα ο Πρόεδρος θα υποδείξει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να αποφύγουμε κρίσεις όπως αυτή στο μέλλον και η ξαφνική δράση δεν πρόκειται να ωφελήσει την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη για τη σύνοδο κορυφής της G20, θα συζητήσει επίσης το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, την αμυντική της σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων όπως η Συρία και η Λιβύη.

Αμερικανοί Γερουσιαστές ωστόσο προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην πουλήσει F-16 στην Τουρκία και απείλησαν να μπλοκάρουν τέτοιες εξαγωγές, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είχε αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και «συμπεριφέρθηκε σαν αντίπαλος».

Εν τω μεταξύ εντύπωση έχει προκαλέσει η κίνηση του Τζο Μπάιντεν να χαιρετήσει στρατιωτικά τον Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν την «οικογενειακή» φωτογραφία των G20. Ακολούθησε χειραψία των δύο ανδρών, ενώ σε ένα πλάνο φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος να κάνει μπουνίτσες με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr