Θέμα «Θράκης» ανοίγει τώρα προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,πιστός στην τακτική της μίας κρίσης την ημέρα.

«Δεν θέλουμε περιττές περιπέτειες ούτε ένταση. Ωστόσο, όσοι επιτίθενται στους συγγενείς και τους αδελφούς μας μου στη Δυτική Θράκη πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο και άλλες μέθοδοι» δήλωσε ο τούρκος προεδρος σε ομιλία του στους Επικεφαλής των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματός του.

«Αφορμή» στον Ερντογάν έδωσε προβοκατόρικο δημοσίευμα της ισλαμοσυντηρητικής εφημερίδας Yeni Safak ότι δήθεν «Ελληνες στρατιώτες έκαναν επιδρομή σε …”τουρκικό” χωριό στην Ξάνθη».

Φυσικά ο Ερντογάν στην ομιλία του δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση και για τη στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χαρακτηρίζοντάς την «κακόβουλη».

«Η στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Η απαίτηση για θαλάσσια δικαιοδοσία στο Καστελοτιζο το οποίο απέχει 2 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με την κοινή λογική» επανέλαβε προκλητικά ο Σουλτάνος .Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα …«δικαιώματα της Τουρκίας και να συμμορφωθεί ξανά με τον νόμο».Και φυσικά εμφανίστηκε και πάλι υπέρμαχος του …διαλόγου.

-διαφ.-

Οπως είπε «η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Εάν ενεργούμε με κοινή λογική, μπορούμε να βρούμε μια φόρμουλα win-win που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για το είδος του «διαλόγου» που θέλει ο Σουλτάνος κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι «προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στους πόρους υδρογονανθράκων σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή» και το Oruç Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες έως τις 23 Αυγούστου.

Πηγή: europost.gr