Την έξοδο από το Υπουργείο των Εξωτερικών βλέπει ο Χρήστος Ροζάκης με τα τις προκλητικές δηλώσεις του οι οποίες υιοθετούσαν επί της ουσίας τις θέσεις του Ερντογάν και της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πηγές του υπουργείου δήλωσαν πως ο κ. Ροζάκης «εκφράζει προσωπικές απόψεις» και διευκρίνισαν ότι έχει τριετή θητεία στο Επιστημονικό Συμβούλιο που λήγει τώρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι με τον νέο οργανισμό καταργείται το Επιστημονικό Συμβούλιο και στην θέση του θα δημιουργηθεί το ΚΕΣΕΠ (Κεντρικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», στο οποίο ο κ. Ροζάκης δεν θα έχει κάποια θέση.

Πάντως, παρά το γεγονός, ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη αναμένεται να δει την έξοδο από το υπουργείο Εξωτερικών, οι δηλώσεις του, που έκαναν λόγο ότι το Καστελόριζο δεν είναι συνέχεια των Δωδεκανήσων γιατί είναι σε μεγάλη απόσταση από τα άλλα νησιά και ότι λόγω του μικρού μεγέθους του, κατά το σκεπτικό του κ. Ροζάκη, πρέπει να «φαγωθεί» από τις μεγάλες ακτές που διαθέτει η Τουρκία, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό.

Κουμουτσάκος: Αδιανόητος ο τεμαχισμός της νησιωτικότητας
«Eίναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. H νησιωτικότητά, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter o Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη.

«Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: europost.gr