Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Γκονζάλες Λάγια η οποία έχει χριστεί από Βρυξέλλες & Βερολίνο ως διαμεσολαβητής Ελλάδας-Τουρκίας (μη ξεχνάμε πως ο Επίτροπος Εξωτερικών της Ένωσης Zοζέπ Μπορέλ είναι Ισπανός) αποκάλυψε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβούτ Τσαβούσογλου πως ΕΕ & Τουρκία έχουν συμφωνήσει σε «πάγωμα» των δραστηριοτήτων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο για ένα μήνα, με σκοπό την εξέταση έναρξης διαλόγου μεταξύ Αθήνας & Άγκυρας.

Η κ.Λάγια θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

διαφ.

«Έχουμε φτάσει σε κάποιο σημείο καμπής κυρίως όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτός ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μελβούτ για να μειώσει τις εντάσεις που υπάρχουν», δήλωσε η Γκονζάλες Λάγια χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Νομίζω ότι η βούλησή του να σταματήσει τις έρευνες για τουλάχιστον ένα μήνα για να δώσει χώρο στο διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης», είπε.

Άρα η λεγόμενη «αποκλιμάκωση» είναι περισσότερο ένα «πάγωμα» των δραστηριοτήτων σε Αιγαίο & Αν.Μεσόγειο με ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμφωνήθηκε μόνο μεταξύ Ερντογάν και Μέρκελ και όχι φυσικά από την… κ.Λάγια και τον κ.Τσαβούσογλου, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός, πως μετά το τηλεφώνημα των δύο ηγετών άρχισε σταδιακά να μειώνεται η ένταση.

Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν στην ΕΕ πως είναι διαλλακτικοί και να μεταθέσουν το βάρος μιας κρίσης στην Ελλάδα, την οποία θέλουν να παρουσιάσουν ως αδιάλλακτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας, όσον αφορά τη στήριξη που θα έχει.

Από Σεπτέμβριο, αν η Αθήνα δεν υποχωρήσει και δεν δεχθεί τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση νησιών και αποδοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου οι Τούρκοι θα βγάλουν εκ νέου το στόλο και το σεισμογραφικό για να προκαλέσουν το θερμό επεισόδιο που επιθυμούν με σκοπό να μας «σύρουν» σε διαπραγματεύσεις και να υφαρπάξουν την εθνική μας κυριαρχία.

Πηγή: europost.gr