Μετ’ εμποδίων και υπό τις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η επέλαση του χιονιά και συγκεκριμένα της κακοκαιρίας «Ελπίς» θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη, τα μέσα σταθερής τροχιάς, με την κυκλοφορία στους δρόμους να γίνεται με χιοναλισίδες ακόμη και στο Κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, στη γραμμή 1 του μετρό (Ηλεκτρικός), η κυκλοφορία των συρμών θα γίνεται στο τμήμα Πειραιάς-Αττική και αντίστροφα, από την έναρξη της λειτουργίας.

Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά και στις δύο γραμμές από την έναρξη της λειτουργίας. Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό από και προς το αεροδρόμιο.

Η λειτουργία του τραμ θα ξεκινήσει και στις δύο γραμμές στις 8 το πρωί.

Χιοναλυσίδες και στο Κέντρο της Αθήνας

«Λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο νομό Αττικής, υπενθυμίζεται το από και τονίζεται ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ κι ενώ εξακολουθούν τα προβλήματα κατά την μετακίνηση των πολιτών, ακόμη και σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Επιχειρήσεις στην Αττική Οδό.

Παράλληλα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ επιχειρούν μαζί με κλιμάκια της Πυροσβεστικής και συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής κατά μήκος της Αττικής Οδού, προκειμένου να διευκολυνθεί ο απεγκλωβισμός των αυτοκινήτων, πολλά εκ των οποίων έχουν αποκλειστεί εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης από νωρίς το πρωί. Συγκεκριμένα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν από την έξοδο 10 μέχρι και την Κάντζα και Παιανία, αλλά και σε μεμονωμένους απεγκλωβισμούς σε όλα τα βόρεια προάστια (από το ύψος του Αμαρουσίου και πάνω), την Αγία Παρασκευή, το Γέρακα την Παιανία, την Παλλήνη και τον Υμηττό, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Στρατός σε 6 εξόδους

Ακόμη, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με προσωπικό και μέσα από μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας στις εξής εξόδους της Αττικής Οδού:

11 Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ, 12. Λ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, 13. ΔΟΥΚΙΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, 15. Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, 17. ΚΑΝΤΖΑ, 18. ΠΑΙΑΝΙΑ.

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ

Προβλήματα προκάλεσε η χιονοκαταιγίδα και στη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί ο στόλος λεωφορείων και τρόλεϊ, ακόμη και από το κέντρο της Αθήνας. «Ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν αποσυρθεί στα αμαξοστάσια. Για κάθε νεότερη μεταβολή θα υπάρξει νέα ανακοίνωση» τονίζει σε ανακοίνωσή του, καθώς αδυναμία πρόσβασης λόγω του χιονιού, αλλά και της πτώσης δέντρων παρατηρείται ακόμη και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Αναφορικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρία ΣΤΑΣΥ, έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στα δρομολόγια.

Αναλυτικά, για τη:

· Γραμμή 6 “Συνταγμα- Πικροδάφνη”: Προσωρινός τερματικός η Λ. Βουλιαγμένης, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. · Γραμμή 7 “Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος”: Προσωρινός τερματικός σταθμός η στάση «ΠΑΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ», λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑ.

Όσον αφορά τη Γραμμή 1, δηλαδή τον Ηλεκτρικό, υπάρχει τοπική συγκοινωνία στο τμήμα Πειραιάς – Ν. Ιωνία και αντίστροφα, ενώ για τις Γραμμές 2 και 3 του μετρό, η κίνηση διεξάγεται κανονικά, αλλά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο. Χωρίς πρόσβαση στο αεροδρόμιο Σε ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» γνωστοποιεί πως «προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου».

«Στο πλαίσιο αυτό, «συνιστάται οι επιβάτες να προγραμματίζουν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο αρκετό χρόνο πριν από το πρόγραμμα της πτήσης τους και να επιβεβαιώνουν την κατάσταση της πτήσης με την αεροπορική τους εταιρεία» επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση, ενώ ως προς την πρόσβαση από/προς το αεροδρόμιο, καταλήγοντας «ότι τα δρομολόγια του Προαστιακού, των αστικών λεωφορείων και του Μετρό επί του παρόντος δεν πραγματοποιούνται». Αναφορικά με την κυκλοφορία στην Αθήνα, προβλήματα εντοπίζονται σχεδόν σε όλο το αστικό δίκτυο, κυρίως σε παράδρομους, αλλά κεντρικές οδικές αρτηρίες, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, αλλά και της πτώσης δέντρων.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, διακοπή κυκλοφορίας έχουμε στους εξής δρόμους:

– Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών. (Aπό 07:20΄ ώρα της 22-01-2022)

– Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο. (Πεντέλη). (Από 08:00΄ ώρα της 24-01-2022)

– Ν.Ε.Ο.Α.Λ και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, από στο ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως
οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. (Από 08:00΄ώρα της 24-01-2022)

– Επί της συνέχειας της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό. (Από ώρα 09:20΄ της 24-01-2022)

– Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη. (Από ώρα 09:20΄ της 24-01-2022)

– Ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό. (Από ώρα 09:30΄ της 24-01-2022)

– Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (Από ώρα 10:35΄ της 24-01-2022)

– Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά κτήματα και στα δύο ρευματα κυκλοφορίας (Από 10:30 ώρα της 24-01-2022)

– Τατοϊου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.(Από 10:30΄ ώρα της 24-01-2022)

– Ε.Ο. Οινόης – Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία. (Από 11:55΄ώρα της 24-01-2022).

– Ε.Ο. Μεγάρων- Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μεγαρα (Από 11:55 ώρα της 24-01-2022)

– Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από την οδό Πίνδο προς την περ. Υμηττού. (Από 12:05΄ώρα της 24-01-2022).

– Επί της Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη), και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περ. Καρέα. ( Από 12:05΄ ώρα της 24-01-2022).

– Επί της Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από τη Λ. Μεσογείων μέχρι την οδό Πίνδου. (Από 13:45΄ώρα της 24-01-2022).

Ακόμη, την προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από σήμερα 24-01-2022 και ώρα 08:40΄ έως ύφεσης των φαινομένων, και στα δύο ρεύματα
κυκλοφορίας της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών, στο τμήμα της από τη χ/θ. 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

– Επί της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. (από 14:00
ώρα της 24-01-2022)

– Επί της Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. (από 14:00
ώρα της 24-01-2022)

– Επί της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
(από 14:00 ώρα της 24-01-2022)

– Επί της Ν.Ε.Ο.Α.Λ και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος του Α/Κ της Λ. Αθηνών, μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων. (Από 17:50΄ώρα της 24-01-2022).

Πηγή: europost.gr