Σοκ προκαλούν οι εικόνες αστυνομικής βίας από βρετανούς αστυνομικούς σε έναν 18χρονο μαύρο διαδηλωτή στην περιοχή Χάκνεϊ στο Ανατολικό Λονδίνο.

Στο βίντεο, που διέρρευσε τώρα αλλά αφορά σε παλαιότερο περιστατικό, διακρίνεται ο 18χρονος να είναι άοπλος, οι αστυνομικοί να του έχουν περάσει ήδη χειροπέδες και παρόλα αυτά να τον κλοτσούν στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον Guardian ο 18χρονος συνελήφθη ενώ έκανε ποδήλατο. Οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία.

Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου με την ηγέτιδα του κινήματος «Black Lives Matter» ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο μετά από αυτό στο Γκρίνουιτς όταν αστυνομικοί ψέκασαν με σπρέι πιπεριού από μικρή απόσταση έναν επίσης μαύρο άνδρα στον οποίο είχαν περάσει χειροπέδες.

Στο επεισόδιο του ανατολικού Λονδίνου, το οποίο σημειώθηκε στις 9 Απριλίου, ο 18χρονος άνδρας που δέχθηκε τη γονατιά ακούγεται να φωνάζει «δεν αντιστέκομαι» και «δεν έκανα τίποτα».

Τι υποστηρίζει η αστυνομία
Η αστυνομία από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο επειδή έκαναν έρευνα για κάποιο όπλο στο πλαίσιο προληπτικών περιπολιών για δράση συμμοριών στην περιοχή προσθέτοντας ότι ο 18χρονος και οι άλλοι δύο ποδηλάτες που ήταν μαζί του δεν σταμάτησαν παρά τις επανειλλημμένες εκκλήσεις των αστυνομικών.

Στο δεύτερο επεισόδιο που σημειώθηκε στις 22 Μαΐου στο Γκρίνουιτς θύμα αστυνομικής βίας έπεσε ένας 36χρονος ο οποίος χαρακτήρισε «κατάπτυστο» τον τρόπο με τον οποίο τον χειρίστηκαν οι αστυνομικοί. «Τους είπα μην με σκοτώσετε, δεν μπορώ να ανασάνω» δήλωσε ο ίδιος. Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο 36χρονος, ο οποίος είναι πατέρας έξι παιδιών, κινούνταν ύποπτα κοντά σε ένα αυτοκίνητο και αντιστάθηκε

Πηγή: europost.gr