Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση γύρω από την θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου, την οποία έχει δεσμεύσει με την έκδοση NAVTEX, παραβιάζοντας με τρόπο απροκάλυπτο, Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος. Στην περιοχή βρίσκονται 17 πλοία του Τουρκικού πολεμικού στόλου, τα οποία συνοδεύουν το ερευνητικό Τουρκικό Σκάφος ‘Ορούτς Ρέις’, που είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες, σε θαλάσσιες ζώνες, που ανήκουν στην Ελλάδα.

Στην έντονη διαμαρτυρία του Ελληνικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε χθες, η Τουρκία απάντησε, με ακόμη προκλητικότερο τρόπο, λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου της ανήκει και καλώντας την Ελλάδα σε διάλογο, ο οποίος, όπως εξυπονοεί η Τουρκία, θα έχει ως αντικείμενο τον διαμοιρασμό του Ελληνικού υποθαλάσσιου πλούτου και την συνεκμετάλλευσή του με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση, γι αυτό και συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι στις 3 το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, για να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προκλητική ανακοίνωση – απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ περιλαμβάνεται και μια σύνοψη των θέσεων της Τουρκίας για την μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ για τα Ελληνικά νησιά, που βρίσκονται κοντά στις Τουρκικές ακτές.

Ειδικότερα, για το Καστελόριζο η Τουρκία υποστηρίζει πως, από τη στιγμή που απέχει μόλις δυο μίλια από τις ακτές της και 570 μίλια από την Ηπειρωτική Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, που το περιβάλλουν, τα οποία ισχυρίζεται ότι έχει η Αθήνα.

Όλα δείχνουν ότι οδηγούμεθα, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, σε μια μεγάλη Ελληνο-τουρκική κρίση, μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, απέναντι στην οποία, αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αντιδράσει σωστά, τότε θα κινδυνεύσει η Ελλάδα να μπεί σε μεγάλες περιπέτειες.

Πηγή: europost.gr