Η Τουρκία, προφανώς σε ‘ένδειξη καλής θέλησης’ εν όψει της έναρξης του διαλόγου με την Ελλάδα, προχώρησε εχθές σε μια ακόμη χυδαία πρόκληση σε βάρος της χώρας μας! Με επίσημη Navtex, που εξέδωσε καλεί την Ελλάδα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ηρωικό και εμβληματικό νησί των Ψαρών και να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, γιατί διαφορετικά, ‘ παραβιάζει τη Συνθήκα της Λωζάνης του 1923!’ Η έκδοση της Τουρκικής Navtex δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο, αλλά ούτε και τυχαίο περιστατικό. Αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Τουρκίας, με βάση το οποίο επιχειρεί να πετύχει την αποστρατικοποίηση νησιών του Αν. και του Βορ. Αιγαίου, που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας.

Στα Ψαρά υπάρχει Ελληνική δύναμη μεγέθους Συντάγματος από δυνάμεις αυτοάμυνας και από το 2018 εκτελούνται ασκήσεις με πραγματικά πυρά, καθώς έχει κριθεί ότι το νησί είναι ευάλωτο σε τυχόν τουρκική αιφνιδιαστική ενέργεια, ως «νησί δεύτερης γραμμής άμυνας».

Η Αθήνα είχε εκδώσει την υπ’αριθμ. LA64-164/20 NAVTEX που ενημέρωνε για την άσκηση.

Η “ακυρωτική” NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0899/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA64-164/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF PSARA ISLAND IN ACCORDANCE WITH THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 021501Z JUL 20.

Πηγή: europost.gr