Ενώ, σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στον πύργο Μπρεγκανσόν, που βρίσκεται στην Νοτιο Ανατολική Γαλλία, η συνάντηση κορυφής του Εμανουέλ Μακρόν με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα-‘γροθιά’ στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, με βαρυσήμαντη συνέντευξη, που παραχώρησε στο Γαλλικό περιοδικό ‘Paris Match’.

Στην συνέντευξή του αυτή ο Μακρόν καταγγέλλει το σημερινό Τουρκικό καθεστώς, ως ένα μίγμα Ισλαμισμού και εθνικισμού, που ακολουθεί μια πολιτική αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ο Μακρόν υπογράμμισε με αυστηρότητα ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν αρκεί μόνο η ανίσχυρη διπλωματία, αλλά η Ευρώπη πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ανασχέσει στην πράξη τη συγκεκριμένη πολιτική του Ερντογάν.

Το πλήρες κείμενο των σχετικών δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου έχει ως εξής:

“Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα”.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε χθες Τετάρτη “πειρατεία” τις ενέργειες χωρών στην άλλη πλευρά των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο, την ώρα που οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στις οποίες προχωρά η Άγκυρα έχουν κλιμακώσει την ένταση, ειδικά με την Ελλάδα.

Χωρίς να την κατονομάσει, ο Ερντογάν καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον της κυβέρνησης της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού γίνονται ολοένα περισσότερο τεταμένες τελευταία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης στην Αθήνα, κάτι που φέρεται να προκάλεσε ορισμένη ενόχληση στη γερμανική κυβέρνηση, μολονότι το Ελιζέ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει “καμία θεμελιώδης διαφωνία” ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Ο Ερντογάν, παρά τις σκληρές διατυπώσεις του, εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αναμένει από τους συνομιλητές του “βήματα” προκειμένου “να μπορέσουν να μειωθούν οι εντάσεις”.

“Η Γαλλία είναι Μεσογειακή δύναμη”, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο ‘Paris Match’ ο Μακρόν, ενώ προσθέτει πως η χώρα του δεν έχει “μονοσήμαντη σχέση με την Τουρκία”.

“Είμαι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2018. Πολλοί με είχαν μεμφθεί. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο. Πήγα προσωπικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη κι ανέλαβα την πρωτοβουλία για μια κοινή σύνοδο της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019”, θύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Πηγή: europost.gr