Οι τουρκικές τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να δανείσουν χρήματα στην τουρκική κυβέρνηση για την κατασκευή του Καναλιού (Διώρυγα) της Κωνσταντινούπολης, που είναι το φαραωνικό όραμα (μια πλωτή οδός 45 χιλιομέτρων που θα παρακάμψει το στενό του Βοσπόρου) του Ταγίπ Ερντογάν, με τον σουλτάνο να θέλει να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Ιούνιο.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας διστάζουν να χρηματοδοτήσουν το έργο ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τέσσερις ανώτερες τραπεζικές πηγές.

Έξι από τις κορυφαίες τράπεζες της Τουρκίας έχουν υπογράψει μια παγκόσμια συμφωνία αειφορίας που αποτελεί εμπόδιο στη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια για τη διώρυγα τον Απρίλιο του 2011, το αποκαλούμενο και «τρελό έργο» του.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε μέρος στη χρηματοδότηση του Καναλιού», δήλωσε (ανώνυμα εννοείται) ένας ανώτερος τραπεζίτης. «Μπορεί να προκαλέσει ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα».

Οι έξι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Garanti, İşbank και Yapı Kredi, έχουν εγγραφεί στο πλαίσιο Αρχών για Υπεύθυνη Τραπεζική που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους υπογράφοντες να αποφύγουν να βλάψουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη, δήλωσε το Reuters.

Ο Ερντογάν λέει ότι το Κανάλι «θα προστατεύσει το περιβάλλον και τη δημόσια ασφάλεια, παρακάμπτοντας τη ναυτιλία μακριά από τον Βόσπορο, που περνάει μέσα από την Κωνσταντινούπολη». Η πλειοψηφία των Τούρκων αντιτίθεται στην κατασκευή του, σύμφωνα με έρευνα σε εθνικό επίπεδο της Metropoll, μαζί με τον δήμαρχο και τις περιβαλλοντικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι λένε ότι θα αναστατώσει το οικοσύστημα της πόλης και θα καταστρέψει το περιβάλλον.

«Σίγουρα δεν θέλουμε να δώσουμε δάνειο σε αυτό το είδος έργου λόγω των περιβαλλοντικών θεμάτων», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος τραπεζίτης στο Reuters, λέγοντας ότι οι υπογράφουσες τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν με το σύμφωνο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν μπορεί να χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο σε κρατική και ξένη χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ανέφερε ακόμα το Reuters.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr