«Όλα ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα από έναν παππού και μια γιαγιά. Η γιαγιά ήταν ασυμπτωματική, ο παππούς, όμως, έκανε πυρετούς και μετά είχε λίγο χαμηλό οξυγόνο. Στη συνέχεια, άρχισε και η γιαγιά να κάνει πυρετούς και γι’ αυτό τους ανεβάσαμε στον θάλαμο μόνωσης που έχουμε.
Τους στείλαμε νοσοκομείο και βρέθηκαν θετικοί με διαφορά μιας μέρας, πρώτα η γιαγιά και μετά ο παππούς. ‘Επειτα από δυο μέρες παραιτείται ο υπάλληλος. Έμαθα από υπαλλήλους μου ότι ο συγκεκριμένος φορούσε τριπλά γάντια και πέντε μάσκες. Τότε είπα στους υπαλλήλους μου “γιατί, ρε παιδιά, δεν μου το είπατε;». Αυτά περιγράφει στο OPEN TV ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 41 τρόφιμοι θετικοί στον κορΩνοϊό.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες – και το επιβεβαίωσε τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, όσο και ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου, ο κορωνοϊός έφτασε στον οίκο ευγηρίας από έναν νοσηλευτή που νοσούσε. Αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, δόθηκε η εντολή για ιχνηλάτηση και έτσι την Πέμπτη αποφασίστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο ακριβώς μπήκε ο ιός στο γηροκομείο και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκινά με εντολή της προϊσταμένης, προκειμένου διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:
με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θα εξεταστεί αν τηρήθηκαν τα αυστηρά πρωτόκολλα που ισχύουν για δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

«Ζήτησαν υπογραφές ότι δεν φέρουν ευθύνη για κρούσματα κορωνοϊού»
Την ίδια στιγμή, σε μία απίστευτη καταγγελία προχώρησε μία γυναίκα, η οποία, όπως υποστήριξε, είχε τη μητέρα της στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 40 κρούσματα. Η γυναίκα, η οποία μίλησε στην εκπομπή Live News, στο Mega ανέφερε ότι της ζητήθηκε μέσω Viber να υπογράψει ότι το γηροκομείο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε η γυναίκα, η μητέρα της δεν βρίσκεται μεταξύ των όσων έχουν κολλήσει τον ιό, ενώ ουδέποτε ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί. «Η μητέρα μου ζει στο γηροκομείο. Είναι αρνητική από το τεστ που έγινε. Κάθε μέρα επικοινωνούσα με την προϊσταμένη, κάθε μεσημέρι, να ρωτήσω για την μητέρα μου. Πήρα και εχθές. Ρώτησα αν είναι όλα καλά και μου είπαν ότι όλα ήταν καλά. Το βράδυ δεν είχαμε ειδήσεις. Το πρωί δεν είχα ρεύμα, δεν είχα μάθει τίποτα. Σήμερα στις 12 και μισή επικοινώνησε η κόρη μου με το γηροκομείο για άσχετο θέμα, και έτσι ενημερωθήκαμε», εξήγησε η γυναίκα.

Στη συνέχεια μάλιστα, πρόσθεσε πως το Σάββατο τους εστάλη χαρτί μέσω Viber για να υπογράψουν, ότι σε περίπτωση κορωνοϊού, αν προκύψει κρούσμα ή γρίπης ή οτιδήποτε άλλο δεν φέρει το γηροκομείο καμία ευθύνη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr