Αίσθηση στη διεθνή κοινή γνώμη προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η Ορθόδοξη Χριστιανική  Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν απέναντι στην αισχρή και ντροπιαστική για την ανθρωπότητα απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί!

Οι αντιδράσεις της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης υπήρξαν εξαιρετικά χλιαρές και νερόβραστες, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι χειρότερες και από την αιδήμονα σιωπή.

Κουβέντα δεν είπε ο ίδιος ο Πούτιν για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από την προκλητική βαρβαρότητα της απόφασης Ερντογάν, παρόλο που γνωρίζει ότι ο Ρωσικός λαός έχει βαθιά χαραγμένη στο DNA του την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και κουλτούρα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Πούτιν, παρόλο που είναι γνήσιο τέκνο του βαθέος κράτους των Υπηρεσιών Ασφαλείας του Σοβιετικού Κομουνισμού, χρησιμοποιεί τις σχέσεις του με τη Ρωσική Εκκλησία ως έναν ισχυρό μοχλό νομιμοποίησης στη συνείδηση του μέσου Ρώσου πολίτη της απόλυτης και αυταρχικής εξουσίας του. Γι αυτό κι φροντίζει πάντοτε να προβάλλει τα βίντεο που τον δείχνουν να κάνει τον σταυρό του μπροστά σε εικόνες και να παρακολουθεί με ευλάβεια την Θεία Λειτουργία σε Ορθόδοξους Ναούς και Μοναστήρια της Ρωσίας.

Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχει τόσο στενή και βαθιά σχέση με τον Ερντογάν, που οι σκοπιμότητες, που απορρέουν, από την σχέση αυτή, του επιβάλλουν να μην στενοχωρεί τον συνεταίρο του και να μην τον αποτρέπει από το να βεβηλώνει μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός της Αγίας Σοφίας.

Πηγή: europost.gr