Επιμένει το ΝΑΤΟ ότι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, σε λειτουργία βρίσκεται μια «απευθείας γραμμή» («hot line») μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

– Advertisement –

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε συγκεκριμένα ότι «μετά την αύξηση των εντάσεων, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια προσπάθεια μεσολάβησης για την ενίσχυση της αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας «απευθείας γραμμής» μεταξύ των πρωτευουσών».

«Υπάρχουν τεχνικές συνομιλίες σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, με το προσωπικό του ΝΑΤΟ να παρέχει ένα πλαίσιο, υποστήριξη και συμβουλές. Πρόκειται για μια διμερή διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία αφορά σε μηχανισμούς στρατιωτικής αποσυμπίεσης. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να συμπεριφερθούν σύμφωνα με τις συμφωνίες αποσυμπίεσης», τονίζει ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Η ανάπτυξη μηχανισμών αποκλιμάκωσης μεταξύ στρατιωτικών είναι ένας απολύτως φυσικός ρόλος για το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ το έκανε αυτό πριν από το 1996-1997, και αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Μετά την αύξηση των εντάσεων, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια προσπάθεια μεσολάβησης για την ενίσχυση της αποφυγής σύγκρουσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας «απευθείας γραμμής» μεταξύ των πρωτευουσών», κατέληξε.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr