Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στο Ιράν από την άγρια δολοφονία ενός πατέρα που τιμωρήθηκε, από το δικαστήριο, με μόλις εννέα χρόνια κάθειρξη.

Η 14χρονη Ρομίνα Ασράφι το «έσκασε» με έναν 28χρονο, καθώς ο πατέρας της αντιτάχθηκε στο γάμο τους. Η ανήλικη εντοπίστηκε λίγο αργότερα από την αστυνομία, η οποία την επέστρεψε στους γονείς της παρότι εκείνη ισχυρίστηκε πως φοβόταν για τη ζωή της, και τότε ο πατέρας της την αποκεφάλισε!

Το δικαστήριο, που εξέτασε την υπόθεση, καταδίκασε τον παιδοκτόνο σε μόλις εννέα χρόνια κάθειρξη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της μητέρας, Ράνα Ντάστι, η οποία δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης κι ότι ύστερα από δεκαπέντε χρόνια γάμου δεν θέλει για κανένα λόγο να συνεχίσει τη ζωή της με τον αιμοσταγή σύζυγό της.
Όπως πρόσθεσε, άλλωστε, ανησυχεί για τις ζωές του μοναδικού της γιου και άλλων συγγενών της, αλλά και της ίδιας. «Δεν θέλω πια να γυρίσει ο άντρας μου στο χωριό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως αποκαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πατέρας -στο Ιράν θεωρούνται «φύλακες» των θυγατέρων τους- είχε ζητήσει από τη γυναίκα του να αναγκάσει την κόρη τους να αυτοκτονήσει επειδή «είχε προσβάλει την τιμή της οικογένειας». Τελικά, την αποκεφάλισε ο ίδιος στις 21 Μαΐου, επειδή -όπως ισχυρίστηκε- έφυγε από το σπίτι χωρίς την άδειά του.

Η αστυνομία συνέλαβε και τον 28χρονο φίλο της 14χρονης, Μπαχμάν Καουρί, ο οποίος καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση. Στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ο πατέρας της φίλης του αρνήθηκε να τους δώσει την άδεια να παντρευτούν επειδή είναι σουνίτης. Όσον αφορά στη διαφορά ηλικίας, είπε πως η ανήλικη τού ζήτησε να την παντρευτεί για να γλιτώσει από τον πατέρα της που την έδερνε καθημερινά, καθώς ήταν εθισμένος σε ναρκωτικά.

H υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα για τη συχνότητα των λεγόμενων «εγκλημάτων τιμής», την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των παιδιών και την ανισότιμη μεταχείριση των φύλων στα δικαστήρια της χώρας. Προσπάθειες που καταβλήθηκαν παλαιότερα ώστε να παρέχει μεγαλύτερη προστασία στα παιδιά η νομοθεσία της χώρας «σκόνταψαν» στην άρνηση του Συμβουλίου των Φρουρών του Ιράν, που έκριναν «αντιισλαμικά» τα σχέδια της Βουλής.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr