Συμπτώματα που σχετίζονται με την εισπνοή τοξικών αερίων παρουσίασαν από το πρωί της Κυριακής κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, μία μέρα μετά την φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο της περιοχής. Σύμφωνα με καταγγελίες που έκαναν κάτοικοι, αρκετοί εμφάνισαν ένα ελαφρύ τσούξιμο στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. Κάποιοι, μάλιστα, – και ειδικά εκείνοι που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα – παρουσίασαν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως ζαλάδες και εμετούς.Στην περιοχή την Κυριακή, κυκλοφορούσαν ελάχιστοι άνθρωποι ενώ όσοι έχουν βγει, προσπαθούσαν να είναι προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, οι κάτοικοι της περιοχής την Κυριακή έπρεπε να έχουν ερμητικά κλειστά τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους, βρεγμένες πετσέτες στις χαραμάδες και κλιματιστικό στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα.

Ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές. «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζερεφός επισήμανε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Πηγή: europost.gr