Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει πρόθυμος να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, τα τουρκικά κυβερνητικά ΜΜΕ προαναγγέλλουν νέες έρευνες για το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis.

– διαφ. –

To Oruc Reis θα βγει ξανά για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο σε έναν μήνα, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η κυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Παράλληλα, η «Γενί Σαφάκ» σημειώνει ότι το ερευνητικό πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα για μια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10/8/2020, στοιχεία τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως ψευδή, αφού η επίσημη θέση της είναι ότι το Oruc Reis δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει καμία συλλογή στοιχείων, εξαιτίας … θορύβου.

Η θέση αυτή δεν έχει μεταβληθεί, έως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι το Οruc Reis ελλιμενίστηκε στην Αττάλεια για εργασίες συντήρησης.

Σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει πριν, αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τα «πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης” και τόνισε ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

– διαφ. –

– διαφ –

Πηγή: europost.gr