Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε για μία ακόμη φορά την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, μετά το πογκρόμ που εξαπολύθηκε στην χώρα ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Στο Δικαστήριο προσέφυγε τούρκος εκπαιδευτικός ο οποίος είχε αναρτήσει τον Απρίλιο 2015 μηνύματα ευνοϊκά για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, μαζί με το κίνημά του, έχει χρησιμοποιηθεί ως στόχος από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Αυτές οι αναρτήσεις «δεν αποτελούν προτροπή στην βία και δεν αποτελούν υποκίνηση σε εξέγερση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο εκπαιδευτικός είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση επτά μηνών από τουρκικό δικαστήριο για «εγκωμιασμό του εγκλήματος και του εγκληματία» τον Νοέμβριο του 2016, λίγους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Η τουρκική εξουσία έχει χρίσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Το τουρκικό δικαστήριο είχε χρησιμοποιήσει την απόπειρα του πραξικοπήματος για να αποφανθεί ότι τα μηνύματα του εκπαιδευτικού συνιστούσαν «σαφή και άμεση κίνδυνο για την δημόσια τάξη».

Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε αντίθετα ότι τα μηνύματα του τούρκου εκπαιδευτικού «συνιστούν ειρηνικές παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο και δεν περιείχαν καμία προτροπή σε εξέγερση», κατά συνέπεια δεν μπορούν «να δημιουργήσουν άμεσο και πραγματικό κίνδυνο για την δημόσια τάξη, όπως μία απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότερο από έναν χρόνο μετά».

Οι δικαστές του Δικαστηρίου τονίζουν ότι η τουρκική δικαιοσύνη είχε καταδικάσει τον εκπαιδευτικό βασιζόμενη σε μία «αντίστροφη επιχειρηματολογία» που συνιστά «υπερβολικά ευρεία και απρόβλεπτη ερμηνεία» του νόμου.

Η Τουρκία καταδικάσθηκε λοιπόν για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, αλλά χωρίς οικονομική κύρωση, καθώς η προσφυγή του εκπαιδευτικού δεν περιλάμβανε τέτοιο αίτημα, όπως προβλέπουν οι κανόνες του Δικαστηρίου.

Η Αγκυρα έχει επανειλημμένως καταδικασθεί τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους ζητούν την παραίτηση του Ερντογάν!

Στην πόλη Μερσίνα, στη νότια Τουρκία, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση πολλών χιλιάδων ατόμων που ζήτησαν την παραίτηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της πτώσης ρεκόρ της ισοτιμίας της λίρας, δημοσιεύει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η διαδήλωση μεταδόθηκε στο Twitter από τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου .

Όπως είπε ο πολιτικός στο λαό, ο Ερντογάν «δεν χρειάζεται να παραιτηθεί – θα τον βγάλουμε εμείς».

Ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε την ενότητα των Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στο παρελθόν ψήφισαν τον σημερινό Πρόεδρο.

«Για να κερδίσουν όλοι, θα πάμε στις κάλπες και θα ανατρέψουμε αυτή τη δικτατορία στις κάλπες. Σας δίνω τον λόγο μου», είπε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός.

Με τη σειρά του, ο Ερντογάν, μιλώντας στους υποστηρικτές του στη Σιίρτ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, είπε ότι περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν στη συγκέντρωσή του παρά στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην εθνική οικονομία και υποσχέθηκε ότι θα σταθεροποιήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους λόγους για την άνοδο των τιμών ήταν η έντονη άνοδος των τιμών των πρώτων υλών στις παγκόσμιες αγορές.

Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα από 7,4 λίρες ανά δολάριο έπεσε στα 13,9. Στις 23 Νοεμβρίου, κατέρρευσε κατά 16 τοις εκατό σε μια μέρα, που ήταν το μέγιστο τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυτό προκλήθηκε από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στις 18 Νοεμβρίου να μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο από 16 σε 15 τοις εκατό. Ο Ερντογάν έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα και τάχθηκε υπέρ μιας νέας περικοπής του προεξοφλητικού επιτοκίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον πρόεδρο για ανικανότητα και κάλεσαν για πρόωρες εκλογές. Ο Ερντογάν απέρριψε την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: europost.gr